Dziś tłusty czwartek. "Stoimy już od północy"

Warszawa

Stoją w kolejce po pączkiTVN24
wideo 2/4

Tradycji staje się zadość - w tłusty czwartek od rana amatorzy pączków ustawiają się w kolejce przy jednej z najbardziej znanych stołecznych cukierni.

Górczewska 15 – to tutaj znajduje się słynny lokal. Już w środę jej właściciele mieli ręce pełne roboty, bo chętni na pączki ustawiali się w kolejce długiej na kilkadziesiąt metrów.

Jak relacjonowali nam mieszkańcy, sięgała ona ulicy Działdowskiej.

"Stoimy od północy"

W czwartek z samego rana była mniejsza, ale to dopiero początek, bo z każdą chwilą będzie zapewne się powiększać.

- Stoimy już od północy - powiedział reporterowi TVN24 stojący jako jeden z pierwszych w kolejce mężczyzna.

Jak zaznaczył, w ten sposób podtrzymuje tradycję, którą kultywuje od kilku lat. Przypominał również, że każdy może wziąć maksymalnie dwadzieścia pączków.

- Rodzice stali, ja stoję już trzeci rok. Pączki będą dobre nawet jak postoję półtorej godziny, a nawet chyba lepsze – mówiła z kolei przed godziną 8 jedna z kobiet, która stała na końcu kolejki.

Kolejka przy Górczewskiej | Tomasz Zieliński / Tvnwarszawa.pl
Kolejka przy Górczewskiej | Tomasz Zieliński / Tvnwarszawa.pl
Kolejka przy Górczewskiej | Tomasz Zieliński / Tvnwarszawa.pl
Kolejka przy Górczewskiej | Tomasz Zieliński / Tvnwarszawa.pl
Kolejka przy Górczewskiej | Tomasz Zieliński / Tvnwarszawa.pl
Kolejka przy Górczewskiej | Tomasz Zieliński / Tvnwarszawa.pl
Kolejka przy Górczewskiej | Tomasz Zieliński / Tvnwarszawa.pl
Kolejka przy Górczewskiej | Tomasz Zieliński / Tvnwarszawa.pl
Kolejka przy Górczewskiej | Tomasz Zieliński / Tvnwarszawa.pl

W czym tkwi tajemnica najpopularniejszych pączków w stolicy? Według właścicieli cukierni z Górczewskiej, w naturalnych składnikach i ręcznym wyrabianiu. Ważne jest też serce wkładane w produkcję.

O kilkudziesięcioletniej tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie rozmawialiśmy z Sylwią Tomaszkiewicz, prawnuczką założyciela słodkiego interesu na Woli. CZYTAJ WIĘCEJ NA TEN TEMAT.

ran/pm