Bez jaj zrobisz nawet... jajecznicę

Warszawa

Dawid Krysztofiński/ tvnwarszawa.plWypieki bez jajek

Choć producenci jaj przekonują, że powinniśmy spożywać nawet do 10 sztuk tygodniowo, dietetycy mają na ten temat inne zdanie. Święta wielkanocne można równie dobrze spędzić bez jajek.

Baby, serniki, mazurki. Nie wyobrażamy sobie świąt bez tych słodkości, a panie domu - wypieków bez jajek. Weganie przekonują jednak, że można je łatwo zastąpić.

- Jajko w ciastach jest używane jako spoiwo. My zamiast tego używamy oleju wymieszanego z mlekiem sojowym - mówi Tomasz Balawander z wegańskiego bistro. - Możemy użyć też ugotowanej kaszy jaglanej lub innej kaszy, która nadaje się do zrobienia ciasta - dodaje.

Jako alternatywę dla tradycyjnego majonezu proponują "sojonez", w którym głównym składnikiem jest soja.

Sernik bez sera

Amatorzy kuchni bez jajek nie rezygnują z sernika. W wykonaniu wegan to "tofurnik", a do jego przygotowania, zamiast sera białego, używają tofu.

- Zamiast żelatyny z kolei dodajemy agar - podpowiada Balawander.

Jajecznica bez jaj

A jeśli po świętach będziemy zmęczeni potrawami z dodatkiem jajek, możemy na śniadanie przyrządzić sobie... tofucznicę:

Przepis na tofucznicę
Dawid Krysztofiński/ tvnwarszawa.pl

PRZEPIS NA TOFUCZNICĘ (dla jednej osoby)

- ok. 150 g sera tofu

- łyżeczka Kala Namak (himalajska czarna sól, imitująca smak i zapach jajek)

- pieprz,

- czosnek,

- oliwa,

- 1/2 pokrojonego pomidora,

- łyżka posiekanego szczypiorku,

- kurkuma (nadaje kolor).

Macie swoje przepisy? Podzielcie się nimi na forum tvnwarszawa.pl.

Katarzyna Śmierciak - k.smierciak@tvn.pl