Betonowe origami nad wejściem do metra? "To jest koncepcja"

Warszawa

Mateusz Szmelter /tvnwarszawa.plMówi Igor Krajnow, rzecznik ZTM

Zarząd Transportu Miejskiego rozstrzygnął konkurs na daszki nad schodami prowadzącymi do metra. Jeżeli znajdą się pieniądze, to "betonowe układanki origami o ażurowych ścianach" staną na stacjach Kabaty i Służew.

Suma nagród w konkursie wynosiła 50 tys. złotych.

- Wybraliśmy Służew i Kabaty, bo było najwięcej wniosków o to, żeby tam się te zadaszenia pojawiły - wyjaśnia Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego.

Tłumaczy, że schody, zwłaszcza zimą, są śliskie, a dzięki zadaszeniom nie będzie padał na nie śnieg. - Chodzi o to, żeby te stacje stały się bardziej dostępne dla osób z niepełnosprawnościami fizycznymi czy mających problemy z poruszaniem się - mówi rzecznik.

Choć w założeniach konkursowych wymienione zostały stacje Kabaty i Służew, to ZTM zastrzegł sobie możliwość zaadaptowania proponowanych rozwiązań również w innych lokalizacjach.

Na tym etapie projekty nie mogą zostać jeszcze zrealizowane. Dlaczego? - To jest koncepcja. Żeby wcielić ją w życie, potrzebne będzie zamówienie projektu wykonawczego - wyjaśnia Krajnow. Przeszkodą są, jak zwykle, pieniądze. - Jeżeli będą środki, to najprawdopodobniej już w przyszłym roku te zadaszenia mogłyby się pojawić - ocenia Krajnow.

"Ażur inspirowany zieleńcem"

Na konkurs wpłynęło 11 prac. Sąd konkursowy punktował następujące kryteria: architekturę (50 pkt.), funkcjonalność i prawidłowość proponowanych rozwiązań technicznych (25) i optymalizacja proponowanych rozwiązań technicznych (25). Zwycięski projekt uzyskał 100 punktów.

Pierwsza nagroda w wysokości 25 000 zł przypadła projektowi zgłoszonemu przez Iglo Pracownia Architektury Ewa Rams.

Uznaliśmy, że doskonale wpisze się obiekt monolityczny, materiałem nawiązujący do otoczenia, jednak o formie lekkiej i przyjaznej, podnoszącej jakość wizualną otoczenia. (..) Forma zadaszenia przypomina papierową układankę origami, dzięki czemu sprawia wrażenie lekkiej, mimo betonowego budulca. Aby wpuścić światło naturalne do przejścia, wprowadziliśmy ażurowe ściany w wybranych polach "układanki". W słoneczne dni promienie będą penetrować przestrzeń przejścia, multiplikując efekt przezierności zadaszenia. Detal ażuru zainspirowany został zieleńcem przy zejściu do stacji Służew. Zależało nam, by istniejąca zieleń mogła być widoczna przez perforacje. Jednocześnie ażur otrzymał wzór uproszczony krzyżujących się gałęzi. Nawiązując do wzoru perforacji, pola nieprzezierne otrzymały fakturę płyt szalunkowych OSB, co będzie łatwe w wykonaniu - tłumaczy autor projektu.

I nagroda | mat. ZTM
I nagroda | mat. ZTM
I nagroda | mat. ZTM
I nagroda | mat. ZTM
I nagroda | mat. ZTM
I nagroda | mat. ZTM
I nagroda | mat. ZTM
I nagroda | mat. ZTM
I nagroda | mat. ZTM
I nagroda | mat. ZTM

Drugą nagrodę, w wysokości 15 000 zł, przyznano pracowni Lechosław Góralczyk – Sekama.

II nagroda | mat. ZTM
II nagroda | mat. ZTM
II nagroda | mat. ZTM
II nagroda | mat. ZTM
II nagroda | mat. ZTM
II nagroda | mat. ZTM
II nagroda | mat. ZTM
II nagroda | mat. ZTM
II nagroda | mat. ZTM
II nagroda | mat. ZTM
II nagroda | mat. ZTM
II nagroda | mat. ZTM

Trzecią nagrodę w wysokości 10 000 zł otrzymała pracownia Marek Szaniawski Architekci.

III nagroda | mat. ZTM
III nagroda | mat. ZTM
III nagroda | mat. ZTM
III nagroda | mat. ZTM
III nagroda | mat. ZTM
III nagroda | mat. ZTM
III nagroda | mat. ZTM
III nagroda | mat. ZTM
III nagroda | mat. ZTM
III nagroda | mat. ZTM
III nagroda | mat. ZTM
III nagroda | mat. ZTM

wp//ec