Architekci z Krakowa zaprojektują nową Rotundę

Warszawa

Dawid Krysztofiński / tvnwarszawa.plBartłomiej Gowin o projekcie Rotundy

Rozświetlona jak latarnia morska, z publiczną przestrzenią na pierwszym piętrze i miejskim placem pod świetlnym sufitem wokół. A jednocześnie wciąż ta sama, znana każdemu warszawiakowi, z generalskim wężykiem wokół dachu - taka ma być Rotunda po rewitalizacji. Konkurs na jej projekt wygrali młodzi architekci z Krakowa.

Międzynarodowy konkurs na projekt Rotundy zorganizował jej właściciel - bank PKO BP. W czwartek ogłoszono jego wyniki. Zwyciężyła pracownia Gowin - Siuta z Krakowa, która pokonała 213 innych zespołów.

- Bardzo cieszymy się, że będziemy mieli szansę uczestniczyć w modernizacji tak ważnego dla Warszawy symbolu - powiedzieli krakowscy architekci po ogłoszeniu wyników.

Schody w podwójnej elewacji

Zgodnie z wymogami konkursu, projekt jest dość zachowawczy, choć tak naprawdę jego realizacja będzie oznaczać, ze Rotunda zostanie wybudowana od nowa, przy wykorzystaniu współczesnych technologii.

Na parterze i w podziemiu, tak jak dotychczas, działać będzie flagowy oddział PKO BP. Zgodnie z decyzją banku i oczekiwaniami warszawiaków, pierwsze piętro, na którym dziś mieszczą się biura, zamieni się w przestrzeń publiczną.

- To, jak ona zostanie wykorzystana, będzie zależało od banku - zastrzegł profesor Konrad Kucza-Kuczyński z Politechniki Warszawskiej, przewodniczący sądu konkursowego.

By wejście na górę nie kolidowało z bankowymi wymogami bezpieczeństwa, architekci zdecydowali się na jedną poważną ingerencję w budynek - Rotunda zyska podwójną elewację, a w przestrzeni między jej warstwami znajdą się schody prowadzące na pierwsze piętro. Zmieni się też nieco sufit - zachowany zostanie jego kształt, ale w środku pojawi się świetlik, który rozjaśni całe wnętrze.

- Ze środka już teraz rozciąga się wspaniały widok na centrum Warszawy. Dziś jest to jednak miejsce niedostępne dla zwykłego przechodnia. Mamy nadzieję, że to się niebawem zmieni - podkreślają zwycięzcy konkursu.

Z letnim kinem pod szklanym dachem

Mocno zmieni się też otoczenie budynku. Wokół powstać ma plac miejski z elegancką nawierzchnią. Ma on zyskać szklany sufit - na cienkich linach tworzących regularną siatkę powieszone zostaną lampy, które zaleją całą przestrzeń światłem współgrającym z oświetleniem wnętrza budynku.

- Dzięki temu podkreślona zostanie jego największa zaleta, czyli transparentość. Plac i wnętrze będą się łączyć i przenikać, także po zmroku, gdy bank nie będzie już pracował - tłumaczą autorzy zwycięskiej pracy.

Na tym nie koniec. Projekt zakłada, że między Domami Centrum a Rotundą powstać może zagłębienie terenu, które z jednej strony pozwoli wejść do podziemi budynku, a z drugiej będzie mogło pełnić funkcję np. amfiteatru czy letniego kina, choć akurat ten element projektu nie jest przesądzony.

Ulica Widok, która dziś odcina Rotundę od pasażu Wiecha, ma być przebudowana - nie będzie miała osobnej jezdni, a mocno ograniczony ruch ma się odbywać po powierzchni placu.

Konrad Kucza-Kuczyński, przewodniczący sądu konkursowego.
Dawid Krysztofiński / tvnwarszawa.pl
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora

Roszczenia nie zatrzymają prac?

- Było to bardzo trudne zadanie, jeden z najtrudniejszych konkursów, w jakich brałem udział jako sędzia - mówił Kucza-Kuczyński.

W warunkach konkursu zapisano wiele ograniczeń - w nowej Rotundzie miało się znaleźć zarówno miejsce dla w pełni funkcjonalnego, bezpiecznego oddziału banku, jak i dla funkcji publicznej, o którą w procesie konsultacji społecznych apelowali mieszkańcy miasta. W dodatku trzeba było zachować samą rotundę - jej kształt i najbardziej charakterystyczne elementy.

Nie wiadomo, kiedy projekt zostanie zrealizowany. - Przed nami jeszcze wiele pracy. Najpierw przygotowany musi zostać właściwy projekt budowlany. Potem będzie czas na uzgodnienia i pozwolenia. No i w końcu na samą budowę - mówią przedstawiciele PKO BP.

- Bardzo ważne jest, by w ten projekt już teraz włączył się ratusz - zawraca uwagę Kucza-Kuczyński. - Równocześnie z budową musi iść remont placu wokół Rotundy, także jego części należącej do miasta, bo inaczej nie będzie właściwego efektu - dodał.

Urszula Majewska z miejskiego Centrum Komunikacji Społecznej, które współorganizowało konsultacje społeczne ws. Rotundy, zapowiedziała, że ratusz zrobi wszystko, by tak się właśnie stało.

Urszula Majewska z Centrum Komunikacji Społecznej o planach miasta
Dawid Krysztofiński / tvnwarszawa.pl

Bank zapewnia też, że rewitalizacji nie zatrzyma sprawa roszczeń do działek, na których stoi Rotunda. - Mamy użytkowanie wieczyste tego terenu do 2080 roku - podkreślali jego przedstawiciele.

CZYTAJ WIĘCEJ NA TEN TEMAT

Wartość inwestycji szacowana jest na około 15 milionów złotych.

Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora

roody