"Al. Solidarności pod ziemią, dla przechodniów zieleń i woda"

Warszawa

II miejsce w konkursie | Muzeum Niepodległośći
III miejsce w konkursie | Muzeum Niepodległośći
III miejsce w konkursie | Muzeum Niepodległośći
I miejsce w konkursie | Muzuem Niepodległości
I miejsce w konkursie | Muzeum Niepodległośći
II miejsce w konkursie | Muzeum Niepodległośći
II miejsce w konkursie | Muzeum Niepodległośći
III miejsce w konkursie | Muzeum Niepodległośći
III miejsce w konkursie | Muzeum Niepodległośći
I miejsce w konkursie | Muzuem Niepodległości
I miejsce w konkursie | Muzeum Niepodległośći
II miejsce w konkursie | Muzeum Niepodległośći

Za otoczoną jezdniami al. Solidarności "wyspę" z pałacem Przebendowskich wzięli się studenci i absolwenci wydziałów architektury. Urzędujące tam Muzeum Niepodległości ogłosiło konkurs, a projektanci zaproponowali sposób przywrócenia tego miejsca warszawiakom. W pomysłach dominuje zieleń, niektórzy chcieli stworzyć park edukacyjny, inni schować arterię pod ziemią.

O poszukiwaniu pomysłu na ożywienie okolic pałacu, który znajduje się w mało przyjaznym dla pieszych miejscu - pomiędzy jezdniami al. Solidarności - pisaliśmy w listopadzie.

Konkurs o wymownym tytule: "Gdzie jest Muzeum Niepodległości?" ogłoszono, by poznać wizje, które pomogłyby zmienić okolicę i podkreślić szlaki, które do budynku prowadzą.

"Na konkurs wpłynęło 19 prac, z czego dwie zostały dostarczone po wyznaczonym terminie. Wszystkie prace, które wpłynęły w terminie, spełniły wymogi formalne i zostały rozpatrzone przez jury" – informują organizatorzy konkursu.

Rozwiązania dla pieszych i dla samochodów

Jaka wizja zyskała największe uznanie sędziów? I nagroda trafiła do Pauliny Jolanty Dębskiej i Pauliny Galińskiej. "Autorki pracy starały się zintegrować pałac ze szlakami pieszymi. Usunięcie uliczki - nawrotki sprzed wejścia do budynku dąży do połączenia fasady pałacu z utworzonym przed nią placykiem miejskim" – czytamy w uzasadnieniu.

Strefa piesza została wydzielona niskim murkiem od ruchliwej jezdni. W wizji podkreślona jest też oś łącząca pałac i historyczną studnię "Grubą Kaśkę", autorki dodały też zieleń i oczko wodne.

Druga nagroda trafiła do Jacka Kwiecińskiego i Macieja Sidorowicza, którzy zaproponowali radykalne rozwiązanie problemu odciętej "wyspy" z pałacem. "Projekt proponuje radykalne rozwiązanie wprowadzenia ruchu kołowego al. Solidarności pod poziom terenu, dzięki czemu uzyskana została obszerna przestrzeń piesza przed pałacem" - stwierdziło jury. Autorzy zaproponowali między innymi wykorzystanie ogrodu za pałacem do imprez.

Rozpocząć dyskusję

"Przestrzeń wokół pałacu została potraktowana jako park edukacyjny, którego elementy wiążą się tematycznie z profilem muzeum. Przedstawiono szereg interesujących pomysłów. Autorzy nie zaniedbali także widokowego powiązania zaproponowanych instalacji z budynkiem" – to już opinia dotycząca III nagrody, która przypadła Andrzejowi Klimkiewiczowi, Joannie Kuchcie i Hannie Dzielińskiej.

Wskazanie na najlepsze wizje przebudowy tej okolicy nie oznacza, że szybko się ona zmieni. Władze Muzeum Niepodległości przekonują, że chcą otworzyć drogę do szczegółowej dyskusji o modernizacji "wyspy".

CZYTAJ WIĘCEJ O KONKURSIE

ZOBACZ WYRÓŻNIONE PRACE:

Jan Kowalewicz z zespołem | Muzeum Niepodległośći
Grzegorz Mika, Marek Jaxa-Chamiec | Muzeum Niepodległośći
Grzegorz Mika, Marek Jaxa-Chamiec | Muzeum Niepodległośći
Jan Kowalewicz z zespołem | Muzeum Niepodległośći
Jan Kowalewicz z zespołem | Muzeum Niepodległośći
Grzegorz Mika, Marek Jaxa-Chamiec | Muzeum Niepodległośći
Grzegorz Mika, Marek Jaxa-Chamiec | Muzeum Niepodległośći
Jan Kowalewicz z zespołem | Muzeum Niepodległośći
Jan Kowalewicz z zespołem | Muzeum Niepodległośći
Grzegorz Mika, Marek Jaxa-Chamiec | Muzeum Niepodległośći

ran/roody