TVN Meteo | Polska

Orły przednie w Karpatach kończą wysiadywanie jaj. Ornitolog: jeśli nie pojawią się załamania pogody, to większość par szczęśliwie odchowa potomstwo

TVN Meteo | Polska

Autor:
ps
Źródło:
PAP
Sęp płowy krążył nad Babiogórskim Parkiem Narodowym
Sęp płowy krążył nad Babiogórskim Parkiem NarodowymBabiogórski Park Narodowy/P. Hotała/W. Brozik
wideo 2/25
Ptaki większe i mniejsze

Orły przednie kończą wysiadywanie jaj w Karpatach. Jak przekazał koordynator Komitetu Ochrony Orłów Regionu Podkarpackiego dr Marian Stój, "do lęgów przystąpiło około 70 procent par". Dodał, że "większość szczęśliwie odchowa potomstwo", jeżeli nie przeszkodzą im ulewy lub gwałtowne burze. Zaznaczył, że orzeł przedni to "jeden z najrzadziej występujących w naszym kraju" ptaków szponiastych.

- Lęgi zapowiadają się optymistycznie. Jeśli nie pojawią się załamania pogody, na przykład długotrwałe ulewy, czy gwałtowne burze, to większość par, która przystąpiła do lęgu, szczęśliwie odchowa potomstwo - powiedział w piątek ornitolog dr Marian Stój, koordynator Komitetu Ochrony Orłów Regionu Podkarpackiego. Dodał, że "do lęgów przystąpiło około 70 procent par". Przypomniał, że samice orłów przednich składają jedno lub dwa jaja, a wysiadywanie trwa 40 dni.

Jak zauważył ornitolog, "orły przednie odchowują zazwyczaj tylko jedno pisklę, gdyż młode względem siebie zachowują się agresywnie". Powiedział, że nazywa się to "kainizm". - Starsze pisklę eliminuje młodszego, słabszego osobnika. Rodzice nie ingerują w rywalizację potomstwa - wyjaśnił.

W Polsce żyje około 35 par lęgowych

Przyrodnik zaznaczył, że orzeł przedni (Aquila chrysaetos) "jest dużym ptakiem szponiastym, jednym z najrzadziej występujących w naszym kraju". Przekazał, że w Polsce występuje około 35 par lęgowych. Najwięcej, bo około 30 par jest w polskich Karpatach, głównie w Górach Sanocko-Turczańskich, Bieszczadach i Beskidzie Niskim, a pojedyncze pary gniazdują także na Pogórzu Przemyskim, Beskidzie Sądeckim, Gorcach, Pieninach, Tatrach i Beskidzie Żywieckim. - Poza Karpatami lęgi stwierdzono jedynie na Wybrzeżu Bałtyckim, w Słowińskim Parku Narodowym - dodał Stój.

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 centymetrów, a rozpiętość skrzydeł dwa metry. Żywi się głównie ssakami, ptakami i gadami. Poluje między innymi na zające, młode sarny, lisy, kuny, łasice, gronostaje, gryzonie, sowy, kruki, myszołowy, żmije i zaskrońce. Czasami może też upolować domowy drób lub kota. Nie gardzi również padliną. Pikując, osiąga prędkość do 160 kilometrów na godzinę.

Gniazda orła przedniego znajdują się w miejscach odludnych, w koronach wysokich drzew, głównie iglastych, a w Tatrach również na półkach skalnych.

Orzeł przedniShutterstock

Autor:ps

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock

Pozostałe wiadomości