Najnowsze

Żywieniowe trendy 2016 roku. Sprawdź, czym będzie zajadał się świat

Najnowsze

Żywieniowe trendy 2015 r.

W 2016 roku będziemy odchodzić od mięsa na rzecz warzyw, wracać do ziaren sprzed tysięcy lat i gloryfikować strączki. Sprawdźcie kulinarne hity 2016 r.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

W nadchodzącym roku będziemy jeść z misek, zamiast talerzy i odejdziemy od mięsa na rzecz warzyw, przede wszystkim strączkowych. Poniżej przedstawiamy sześć żywieniowych trendów 2016 r. Ciekawe, czy przypadną Wam do gustu.

Ranking powstał na podstawie najchętniej wyszukiwanych zdjęć na portalu Pinterest i przeróżnych list kulinarnych trendów na 2016 r.

1. "Miseczki mocy"

Fruit bowl

Miseczki to nowe talerze. Będą zawierały jednogarnkowe i bardzo zdrowe potrawy od śniadań, na kolacjach kończąc. W porannej miseczce znajdziesz przede wszystkim jogurt z owocami, ziarnami i orzechami; będzie to np. bardzo modna acai bowl (miseczka z owocami acai). Na lunch możesz sięgnąć po miseczkę z sałatką, która będzie zawierała sporą porcję warzyw, trochę białka i nasiona. Z kolei w obiadowej miseczce nie zabraknie ryżu, makaronu, fasoli czy tofu. Zamiast kremowego sosu sałatkowego do miseczek mocy będą dodawane lekkie dressingi z odpowiednio skomponowanymi przyprawami.

2. Warzywa jak makaron

Makaron z warzyw

W 2016 r. będziemy jeść jeszcze więcej warzyw dzięki prostej sztuce: zamianie makaronu na warzywa. Dzięki specjalnym obieraczkom cukinia, marchewka, dynia, buraki czy rzepa mogą wyglądać jak prawdziwy makaron. Dzięki takiemu zabiegowi kaloryczność dań jest niższa, a my dostarczymy organizmowi więcej cennych składników. To też świetny sposób, żeby przemycić warzywa dzieciom. Taki warzywny makaron warto połączyć z pesto lub sosem marinara.

3. Starożytne ziarna

Farro

Kucharze i blogerzy kulinarni wieszczą powrót starożytnych ziaren na nasze stoły z komosą ryżową na czele. Lepiej biegnij do sklepu po milkę abisyńską, proso, amarant, orkisz, kamut nazywany zbożem faraonów, komosę bladołodygową, freekeh i pszenicę płaskurkę. Są bogate w błonnik, białko, witaminy z grupy B i składniki odżywcze. Będą idealne jako dodatki do sałatek czy dań z ryżu lub makaronu. Możesz też zagotować je na mleku i podać z owocami na śniadanie.

4. Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe

Fasola, groch, soczewica i ciecierzyca odzyskują szacunek. Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych. Dzięki temu mamy dowiedzieć się więcej o ich zdrowotnych i środowiskowych właściwościach. Kucharze z całego świata mają nas inspirować potrawami z roślin strączkowych, wśród których prym będzie wiodła ciecierzyca.

5. Zdrowe tłuszcze

Awokado

Naukowcy są zgodni - nie ważna jest ilość, ale jakość tłuszczy. Dietetycy zachęcają do spożywania tych zdrowych, nienasyconych. Znajdziemy je w oliwie z oliwek, morskich rybach, oliwkach, orzechach, nasionach i awokado. Zresztą to ostatnie warzywo w 2016 r. będzie miał swoje 5 minut. Będziemy je dodawać dosłownie do wszystkiego. Na śniadanie zjemy jajko na miękko z awokado, na lunch sałatkę z awokado i miksem sałat, na podwieczorek budyń lub lody na bazie awokado, a na kolację guacamole.

6. Dania oparte na warzywach

Mega trendem na rok 2016 będzie gloryfikacja warzyw, ale nie chodzi w nim o promowanie weganizmu i demonizowanie mięsa. Chodzi o docenienie roślin w kuchni. W księgarniach prym będą wiodły książki kucharskie dedykowane posiłkom bezmięsnym, a kucharze będą prześcigać się w wymyślaniu dań z warzywną bazą. Kuchnia 2016 r. ma być skoncentrowana na roślinach. Szczególnie popularne staną się: kalarepa, jarmuż, pasternak, portulaka, kolorowe dynie, zielony kalafior, kolorowa marchew i wodorosty. Według najnowszych trendów gotuje Marysia Przybyszewska, która przygotowała roślinne lunch boksy do pracy.

Menu z pudełka. Odcinek 4
Menu z pudełka. Odcinek 4TVN Meteo Active

Autor: mar/map / Źródło: huffingtom.com

Pozostałe wiadomości