Najnowsze

Niebieskie oczka wyłaniające się z ciemności. Cztery młode pumy w ciasnej jaskini

Najnowsze


Amerykańscy biolodzy w zakamarkach ciasnej jaskini znaleźli cztery młodziutkie pumy płowe. To pierwszy miot w tym rejonie Kalifornii, który udało się oznaczyć.

Badacze z amerykańskiej Służby Parków Narodowych (National Park Service) odkryli niedawno miot składający się z czterech młodziutkich pum płowych. Zwierzęta chowały się w Simi Hills - niewielkim paśmie górskim w Kalifornii. Cztery kocięta to urocze samiczki o hipnotyzująco niebieskich oczkach, oznaczono je jako P-66, P-67, P-68 i P-69.

Pierwszy oznaczony miot w Simi Hills

Mamą kociąt jest P-62, którą naukowcy śledzą od stycznia. 11 czerwca podczas jej nieobecności odwiedzili jaskinię, którą zamieszkuje.

- To pierwszy miot, który oznaczyliśmy w jaskini w Simi Hills - poinformował Jeff Sikich, biolog z Santa Monica Mountains National Recreation Area.

Biolodzy ze Służby Parków Narodowych pobrali od maluchów próbki tkanek, przeprowadzili ogólną kontrolę ich stanu zdrowia, a ich uszy oznaczyli kolczykami. Niebieskookie nakrapiane kocięta ważyły ​​od 1,8 do 2,2 kilograma i miały około czterech i pół tygodnia.

Badania obejmują kierunek ich przemieszczania

Naukowcy badają pumy płowe w okolicach gór Santa Monica od 2002 roku, aby określić, w jaki sposób się zachowują i jak radzą sobie w coraz bardziej zurbanizowanym środowisku.

- Pragniemy dowiedzieć się, w jaki sposób będą poruszać się w tym zróżnicowanym krajobrazie i czy pozostaną na terenie Simi Hills, czy może przekroczą jedną lub więcej autostrad, kierując się na północ lub południe - zdradził Sikich.

Do tej pory badania wykazały, że każda oznaczona puma płowa zamieszkująca tereny Simi Hills, a jest ich osiem, przekroczyła jedną lub dwie autostrady. Z wyjątkiem P-62 - świeżo upieczonej mamy kociąt. Informacja ta dostarcza cennych informacji na temat mieszania się i łączenia dzikich zwierząt.

Największy mały kot

Puma płowa to największy przedstawiciel małych kotów, będący piątym co do wielkości kotowatym świata. Gniazduje w jaskiniach, szczelinach skalnych bądź zaroślach.

Po ciąży, która trwa około 90 dni, samica rodzi od jednego do czterech nagich i ślepych kociąt. Młode usamodzielniają się w drugim roku życia. Długość życia pumy płowej dochodzi do 12 lat.

Autor: amm,dd/aw / Źródło: ENEX, publicnow.com

Źródło zdjęcia głównego: ENEX

Pozostałe wiadomości