Co należy jeść w trakcie mrozów?

Dietetyk radzi co jeść podczas mrozów
Dietetyk radzi co jeść podczas mrozów
tvn24
tvn24Dietetyk radzi co jeść podczas mrozów

Przy tak niskich temperaturach, jakie napłynęły do naszego kraju, warto zadbać o swój organizm zarówno od zewnątrz, jak i od środka.

Odpowiednia dieta przy mroźnej pogodzie jest bardzo ważna. Dietetyk kliniczny Paulina Gołębiowska zaznacza, że dbając o pełnowartościową dietę zmniejszamy ryzyko zachorowania na przeziębienie, czy panoszącą się ostatnio grypę.

Odpowiednie posiłki

- Dieta w tym okresie jest bardzo ważna. Warto włączyć ciepłe posiłki do swojego jadłospisu - informuje dietetyk.

Specjalistka zaleca rozpocząć dzień od ciepłego śniadania. Na naszym talerzu może się znaleźć na przykład pełnowartościowa owsianka czy jaglanka z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. Na lunch z kolei dobrym pomysłem jest gorąca zupa.

Również lekarze przypominają o diecie z odpowiednią porcją warzyw i witamin. "W mroźne dni pamiętajmy o zjedzeniu pożywnego śniadania (najlepiej na ciepło), a także o regularnych posiłkach w ciągu dnia. Idealna na zimno jest zupa krem lub rozgrzewająca herbatka z dodatkiem imbiru, cytryny i miodu" - piszą lekarze z Porozumienie Pracodawców Ochrony Zdrowia w przesłanym w piątek komunikacie.

Przed wyjściem na mróz lekarze stanowczo odradzają spożywania alkoholu - rozszerza on naczynia krwionośne, co powoduje, że nie odczuwa się zimna. W efekcie może jednak doprowadzić do wychłodzenia organizmu, a nawet śmierci.

Co jeść?

Nasze posiłki powinny być sycące, ale również dostarczać nam odpowiednie dawki witamin, które są niezbędne w podtrzymaniu dobrej odporności.

- W diecie powinny się znaleźć produkty bogate w witaminę C, na przykład kiszonki - informuje dietetyk. Z kolei tłuste ryby dostarczą nam witaminy D, która także ma wpływ na naszą odporność.

Aby zapewnić naszemu organizmowi pełnię wartości odżywczych, należy zadbać o odpowiednie źródła białka, węglowodanów i tłuszczy. Warto jest włączyć do naszej diety chude mięso pod postacią ryb, kurczaka czy indyka, które są bogate w białko. Dietetyk sugeruje również spożywanie węglowodanów złożonych, których źródłem są grube kasze, brązowy ryż, owsianki, czy pełnoziarniste pieczywo. Powinniśmy także zapewnić sobie odpowiednie źródło tłuszczy, a te znajdziemy w rybach, które dodatkowo zawierają tłuszcze omega 3, a także w orzechach, nasionach słonecznika czy dyni.

- Warto nie zapominać o nawodnieniu organizmu. Powinniśmy wybierać ciepłą wodę, można zastosować dodatek tartego imbiru, czy przypraw typu goździki, cynamon, kardamon. Możemy też stosować gorące herbaty w dodatkiem soku z malin lub herbaty ziołowe z dodatkiem lipy czy czarnego bzu - sugeruje Gołębiowska.

Autor: amm/map / Źródło: TVN24, PAP

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock

Pozostałe wiadomości