Najnowsze

Co należy jeść w trakcie mrozów?

Najnowsze

Dietetyk radzi co jeść podczas mrozów
tvn24Dietetyk radzi co jeść podczas mrozów

Przy tak niskich temperaturach, jakie napłynęły do naszego kraju, warto zadbać o swój organizm zarówno od zewnątrz, jak i od środka.

Odpowiednia dieta przy mroźnej pogodzie jest bardzo ważna. Dietetyk kliniczny Paulina Gołębiowska zaznacza, że dbając o pełnowartościową dietę zmniejszamy ryzyko zachorowania na przeziębienie, czy panoszącą się ostatnio grypę.

Odpowiednie posiłki

- Dieta w tym okresie jest bardzo ważna. Warto włączyć ciepłe posiłki do swojego jadłospisu - informuje dietetyk.

Specjalistka zaleca rozpocząć dzień od ciepłego śniadania. Na naszym talerzu może się znaleźć na przykład pełnowartościowa owsianka czy jaglanka z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. Na lunch z kolei dobrym pomysłem jest gorąca zupa.

Również lekarze przypominają o diecie z odpowiednią porcją warzyw i witamin. "W mroźne dni pamiętajmy o zjedzeniu pożywnego śniadania (najlepiej na ciepło), a także o regularnych posiłkach w ciągu dnia. Idealna na zimno jest zupa krem lub rozgrzewająca herbatka z dodatkiem imbiru, cytryny i miodu" - piszą lekarze z Porozumienie Pracodawców Ochrony Zdrowia w przesłanym w piątek komunikacie.

Przed wyjściem na mróz lekarze stanowczo odradzają spożywania alkoholu - rozszerza on naczynia krwionośne, co powoduje, że nie odczuwa się zimna. W efekcie może jednak doprowadzić do wychłodzenia organizmu, a nawet śmierci.

Co jeść?

Nasze posiłki powinny być sycące, ale również dostarczać nam odpowiednie dawki witamin, które są niezbędne w podtrzymaniu dobrej odporności.

- W diecie powinny się znaleźć produkty bogate w witaminę C, na przykład kiszonki - informuje dietetyk. Z kolei tłuste ryby dostarczą nam witaminy D, która także ma wpływ na naszą odporność.

Aby zapewnić naszemu organizmowi pełnię wartości odżywczych, należy zadbać o odpowiednie źródła białka, węglowodanów i tłuszczy. Warto jest włączyć do naszej diety chude mięso pod postacią ryb, kurczaka czy indyka, które są bogate w białko. Dietetyk sugeruje również spożywanie węglowodanów złożonych, których źródłem są grube kasze, brązowy ryż, owsianki, czy pełnoziarniste pieczywo. Powinniśmy także zapewnić sobie odpowiednie źródło tłuszczy, a te znajdziemy w rybach, które dodatkowo zawierają tłuszcze omega 3, a także w orzechach, nasionach słonecznika czy dyni.

- Warto nie zapominać o nawodnieniu organizmu. Powinniśmy wybierać ciepłą wodę, można zastosować dodatek tartego imbiru, czy przypraw typu goździki, cynamon, kardamon. Możemy też stosować gorące herbaty w dodatkiem soku z malin lub herbaty ziołowe z dodatkiem lipy czy czarnego bzu - sugeruje Gołębiowska.

Autor: amm/map / Źródło: TVN24, PAP

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock

Pozostałe wiadomości