Informacje
  • WWF: zmodyfikuj dietę, kupuj lokalnie i nie wyrzucaj jedzenia

    10-12-2018 10:39 "Punkt krytyczny. Energia odNowa"
    Fragment odcinka 10 serii WWF pod tytułem "Punkt krytyczny" Foto: Shutterstock | Video: WWF

    Sposób żywienia ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, lecz także na środowisko. Produkty spożywcze, które wybieramy, zanim trafią na sklepowe półki, często pokonują duży dystans. Emisje pochodzące z wytworzenia żywności i jej transportu mogą przyczyniać się do zmian klimatycznych. Zobacz odcinek stworzonej przez WWF serii "Punkt Krytyczny. Energia odNowa" poświęcony potrzebie rewolucji żywieniowej.

    Zasoby Ziemi są ograniczone. Gdyby cały świat chciał żyć jak Europejczycy, wymagałoby to ponad dwóch takich planet. WWF apeluje - jeśli chcemy zmienić świat, powinniśmy zacząć od siebie. Kupuj lokalnie, zmodyfikuj dietę, nie wyrzucaj jedzenia. Tak ograniczysz swój ślad węglowy.

    Każdy człowiek pozostawia po sobie ślad węglowy, czyli sumę emisji gazów cieplarnianych, które powodują globalne ocieplenie. Na wielkość śladu węglowego wpływa energia zużywana w domach (29 procent), transport (24 proc.), żywność (19 proc.) i inne (w tym produkty pozaspożywcze oraz usługi, z których korzystamy (28 proc.).

    To co jemy, ma znaczenie

    O naszym śladzie węglowym w dużej mierze decyduje wybór diety. Warzywa to niska emisja gazów cieplarnianych. Bardzo obciążająca dla środowiska jest za to produkcja mięsa. Dla przykładu ślad węglowy pomidora jest niemal 40 razy niższy niż jagnięciny. Ponadto masowa hodowla bydła wymaga coraz większych terenów pod uprawę pasz, co prowadzi do wycinania całych połaci lasów deszczowych. Żeby zmniejszyć nasz negatywny wpływ na środowisko, powinniśmy więc ograniczać dietę mięsną.

    Zwróćmy też uwagę na to, że transport i magazynowanie produktów żywnościowych wiąże się z ogromną emisją dwutlenku węgla. Warto więc obniżać emisję gazów cieplarnianych, udając się w miejsca, w których zakupimy żywność bezpośrednio od rolników i producentów.

    Ważne jest też, aby nie marnować jedzenia. W Polsce powstają banki żywności, czyli inicjatywy które odbierają od producentów nadprogramowe produkty i przekazują je potrzebującym.

    Zobacz cały odcinek "Punkt krytyczny: rewolucja żywieniowa":


Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Po weekendowym załamaniu pogody i ochłodzeniu czeka nas ocieplenie. Sprawdź prog...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest na skraju pogodnego wyżu Manfred znad Ukrainy....

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...