Informacje
  • W Polsce jest rzadkim gościem. Sowa jarzębata na zdjęciach Reportera 24

    13-01-2021 12:08 Zdjęcia otrzymaliśmy na Kontakt 24
    Sowa jarzębata zaobserwowana w Olsztynie Foto: Kontakt 24/Krzysztof Podgórzak | Video: Kontakt 24/Krzysztof Podgórzak

    Do naszego kraju zagląda jedynie zimą i to tylko sporadycznie, w całym ubiegłym wieku widziana była około 50 razy. Dlatego Reporter 24 miał niezwykłe szczęście zaobserwować sowę jarzębatą. "Marzenia jednak się spełniają" - napisał.

    Sowa jarzębata (Surnia ulula) jest osiadłym gatunkiem ptaka z rodziny puszczykowatych. Występuje na terenach tundry, tajgi oraz lasów iglastych. Najczęściej zamieszkuje Eurazję, od krajów skandynawskich po Syberię i środkową część Rosji. Można ją zobaczyć też w Kanadzie.

    Jak piszą Lasy Państwowe, do Polski sowa jarzębata przylatuje tylko zimą i tylko wtedy, gdy tam, skąd pochodzi, zima jest zbyt sroga lub występuje niedostatek gryzoni, czyli ograniczone jest pole do żerowania. W XX wieku na obszarze całej Polski zaobserwowano ją zaledwie około 50 razy.

    "Marzenia jednak się spełniają"

    Niezwykłego gościa polskich lasów miał szczęście zaobserwować pod koniec poprzedniego tygodnia w Olsztynie Krzysztof Podgórzak. Zdjęcia ptaka w zimowej scenerii wysłał nam na Kontakt 24. Jak opisał, "wymarzona szara pogoda, delikatnie padający śnieg" były przyjemnym dodatkiem dla fotografii. "Marzenia jednak się spełniają" - dodał.

    "Siedzi sobie beztrosko, kompletnie nie zainteresowana ludźmi, robi swoje. Przeciąga się, pręży, zmienia destynacje na drzewach i doskonale wychodzi na zdjęciach" - relacjonował internauta.

    Wyróżnia się długim ogonem, poluje na gryzonie

    Obie płcie są podobne w upierzeniu, ale samica jest większa od samca. Spośród innych gatunków tej rodziny ptaków sowę jarzębatą wyróżnia długi ogon. Długość ciała liczy do 40 centymetrów, rozpiętość skrzydeł do 80 cm. Waży 280-370 gramów. Charakterystyczna jest dla niej jasna szlara, czyli pióra ułożone wokół dziobu i oczu, z szerokimi paskami po bokach.

    Poluje o świcie i przed zmierzchem, a na swoje ofiary czatuje na czubku drzewa. Dzięki doskonałemu słuchowi jest w stanie wydobyć gryzonia nawet spod 30-centymetrowej warstwy śniegu.

    To gatunek mało płochliwy, a w pobliżu gniazda agresywny.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Po weekendowym załamaniu pogody i ochłodzeniu czeka nas ocieplenie. Sprawdź prog...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest na skraju pogodnego wyżu Manfred znad Ukrainy....

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...