Informacje
  • Naprawdę jesteśmy tym, co jemy. Potwierdza to genetyka

    16-11-2016 19:15 Najnowsze badania rzucają nowe światło na to zagadnienie
    Naprawdę jesteśmy tym, co jemy. Potwierdza to genetyka

    Zawartość azotu w diecie może zmieniać DNA

    pixabay / PublicDomainPictures

    Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego dowiedli, że dieta niektórych organizmów może wpływać na ich geny i zmieniać DNA. Okazuje się, że stare powiedzenie "jesteś tym, co jesz" jest prawdą.

    Badania zostały przeprowadzone na dwóch grupach pasożytów. Badacze wykryli różnice w sekwencjach ich DNA, które mogły wynikać z diety. Wyniki najnowszego opracowania opublikowano w czasopiśmie "Genome Biology".

    - Organizmy tworzą swoje DNA używając elementów, które znajdują w pożywieniu. Nasza hipoteza polegała na tym, że kompozycja pożywienia może zmieniać DNA organizmu. Na przykład - czy panda niejedząca mięsa przewidywalnie różni się genetycznie od spożywającego mięso niedźwiedzia polarnego - mówi współautor badań dr Steven Kelly z Wydziału Nauk o Roślinach (ang. Department of Plant Sciences) na Uniwersytecie Oksfordzkim. - Aby sprawdzić tę hipotezę, wybraliśmy proste grupy pasożytów, które stanowiły układ modelowy. Pasożyty miały wspólnego przodka, jednak później ewoluowały tak, że infekują innych gospodarzy i jedzą bardzo różne pokarmy - dodaje.

    Azot zmienia DNA

    Okazało się, że spożywany pokarm przyczynia się do zmian DNA, dokładnie chodzi o zawartość pewnych pierwiastków chemicznych.

    - Odkryliśmy, że do zmian w DNA pasożytów przyczyniają się różne poziomy azotu w ich diecie. Konkretnie, pasożyty, których dieta zawierała mało azotu i była bogata w cukier, miały sekwencje DNA, które używały mniej azotu niż u pasożytów na diecie bogatej w azot i białko - mówi dr Kelly.

    W badaniach wykorzystano pasożyty z grupy eukariontów (kinetoplastydy) i pasożyty bakteryjne (mollicutes), które zakażają różne rośliny lub zwierzęta.

    Dopasowanie do diety

    Naukowcy za pomocą specjalnie opracowanych modeli matematycznych wykazali związek pomiędzy metabolizmem komórkowym a rozwojem komórek. Okazało się, że sekwencje DNA dopasowują się w pewien sposób do diety.

    Ponadto zespół badaczy stwierdził, że na podstawie analizy sekwencji DNA genów pokrewnych organizmów, można przewidzieć ich dietę.

    - Nie wiadomo było, dlaczego ściśle powiązane organizmy mogą tak różnić się pod względem genetycznym. Połączenie dwóch podstawowych aspektów biologii: metabolizmu i genetyki, pomogło rozszerzyć naszą wiedzę w tej dziedzinie - mówi współautorka badań Emily Seward, doktorantka Wydziału Nauk o Roślinach na Uniwersytecie Oksfordzkim. - Istnieje wiele czynników, które mogą mieć wpływ na sekwencje DNA organizmu, jednak nasze badania wyjaśniają bardzo wysoki odsetek tych różnic i stanowią dowód na to, że naprawdę jesteśmy tym, co jemy - dodaje.

    Obecnie naukowcy prowadzą badania na bardziej złożonych organizmach, by sprawdzić, czy w ich przypadku także zachodzi to samo zjawisko.

     

    Czasami przyroda, a dokładniej błędy w kodzie genetycznym potrafią sprawiać psikusy. Tak się stało w przypadku jelonka, któremu na środku głowy wyrósł pojedynczy róg. Zaobserwował go w 2015 roku pan Grzegorz Fryszkiewicz.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • CETA
    GMO?
    Opublikowano 15/11/2016 by wolnypolak
    Po co nam żywność GMO? skoro mamy swoje rolnictwo i mamy dla nas jej wystarczającą ilość? Ta żywność to coś w rodzaju CYKLONU B stosowanego do mordowania w obozach z tą różnicą ze tamta trucizna zabijała w ciągu 20- 40 minut i był problem z ciałami pomordowanych, a ta GMO rozkłada ten czas na kilka , może kilkadziesiąt lat co rozwiązuje ten problem i do tego bez zbędnych nakładów finansowych ze strony MOP
    MarianJK /2016-11-17 13:56
  • czyli człowiek rodzi się bez predyspozycji
    Akademiom podsuwam cudowny temat pracy doktorskiej dla nowego asystenta: dokonanie analizy historycznej pożywienia jakie kupowała matka dla Mozarta, że w piątym roku życia potrafił już koncertować na klawesynie. A z mojego skromnego podwórka mogę dodać, że pomimo iż od dziecka (czasy drugiej wojny światowej i tuż po niej) jadłem sporo czosnku i cebuli jakoś nie rozwinęłem się do poziomu Einsteina.
    ~doktor Andrzej /2016-11-17 09:45
  • co
    ciekawe, co jedzą pisowcy?
    Yaspi /2016-11-17 09:26
  • chemia i modyfikowana zywnosc?
    to co jemy wiemy chemia,my mamy swych naukowcow specow od takich spraw a jest tego od groma wiadomo gdzie w W-wie bo ktos cos no i ta Ameryka dajmy sie spoko my zyjemy tu i teraz bla bla bla.
    ~ciocia /2016-11-17 09:11
  • jesteśmy ludźmi a ludzi nie jemy
    skoro jesteśmy tym co jemy powinniśmy być roślinami i zwierzętami
    ~kumaty /2016-11-16 21:31

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Po weekendowym załamaniu pogody i ochłodzeniu czeka nas ocieplenie. Sprawdź prog...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest na skraju pogodnego wyżu Manfred znad Ukrainy....

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...