Informacje
  • "Matka natura daje nam to wino". Kwewri na liście UNESCO?

    26-03-2012 13:43 Technika produkcji znana od 8 tys. lat pod ochroną?
    "Matka natura daje nam to wino". Kwewri na liście UNESCO?

    Technika przygotowywania wina w kwewri ma 8 tys. lat

    Reuters TV

    Podobno to oni wynaleźli wino. Wkładali winogrona do amfory - kwewri - i zakopywali w ziemi. Tam owoce fermentowały i później można było pić. Teraz Gruzini chcą wpisać starożytny już proces produkcji tego trunku na listę Lista Światowego Dziedzictwa UNESCO.

    Kwewri to nazwa amfory, w której od 8 tys. lat Gruzini robią wino.

    Teraz tradycja, praktycznie

    niezmienna od początków jej istnienia, jest kultywowana zwłaszcza w miejscowości Sighnaghi położonej we wschodniej Gruzji.

    I to właśnie znajdujące się tam lokalne winiarnie postanowiły wystąpić o dopisanie cennej tradycji do Listy Światowego Dziedzictwa UNESCO.

    Jak to się robi?

    - Piękno wina robionego w kwewri tkwi w tym, że technika wykorzystuje naturalną temperaturę ziemi. Niepotrzebne jest ogrzewanie czy chłodzenie. Ziemia daje ci winogrona i kwewri, które jest z gliny. A ty oddajesz to jej z powrotem i znowu dostajesz od ziemi coś wspaniałego: wino - powiedział agencjom informacyjnym jeden z gruzińskich winiarzy. - Wszystko jest połączone z matką naturą - dodał.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Po weekendowym załamaniu pogody i ochłodzeniu czeka nas ocieplenie. Sprawdź prog...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest na skraju pogodnego wyżu Manfred znad Ukrainy....

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...