Informacje
  • Poznaj tłuste produkty, które możesz każdego dnia jeść bez obaw

    28-09-2016 21:44 Nie musisz unikać ich w diecie
    Poznaj tłuste produkty, które możesz każdego dnia jeść bez obaw

    Pokarmy bogate w zdrowe tłuszcze

    Shutterstock

    Zazwyczaj stawiamy znak równości między liczbą kalorii, zawartością tłuszczy, a skutecznością diety. Niesłusznie. Tłuszcz nie zawsze jest naszym wrogiem. Ten znajdujący się w takich produktach jak awokado, orzechy, czy ryby jest istotnym elementem zrównoważonego odżywiania. Jakich jeszcze produktów nie musimy eliminować i zastępować wersją light?

    Raport National Obesity Forum i the Public Health Collaboration przekonuje ludzi do spożywania "zdrowych" tłuszczy i zmiany nawyków odżywiania. Skupienie się na niskotłuszczowej diecie nie prowadzi bowiem do zmniejszenia masy ciała, a wręcz nam szkodzi. Czego zatem nie zastępować odtłuszczonymi odpowiednikami i bez obaw wprowadzić do naszego jadłospisu?

    Masło

    Przez wysoką zawartość tłuszczy masło nie cieszy się zbyt dobrą reputacją. Całkowicie z niego rezygnując popełniamy jednak błąd. Masło jest formą tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Zawiera mnóstwo witamin, głównię witaminę A, która ma pozytywny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie. Witamina D zawarta w maśle zapobiega rozmiękczaniu kości i wzmacnia odporność. Wbrew powszechnej opinii spożywanie masła nie ma związku z chorobami serca, za to okazuję się, że może uchronić nas przed cukrzycą.

    Mleko

    Przede wszystkim mleko dostarcza naszemu organizmowi niezbędne substancje odżywcze, takie jak wapń. Nie warto wybierać odtłuszczonej wersji tego produktu, gdyż może to wzmagać uczucie głodu. Szybko stajemy się głodni i nadrabiamy niedobory kaloryczne sięgając po przekąski.

    Jogurt

    Z dietetycznych odpowiedników tego produktu usuwane są zazwyczaj naturalne składniki, zamiast tego ich skład obfituje w sztuczne słodziki i środki aromatyzujące. Dlatego zawsze przed ich zakupem należy sprawdzić etykietę, a także ilość kalorii.

    Masło orzechowe

    Owszem musimy zachować umiar w objadaniu się tym smakołykiem. Na pewno jednak wśród wszystkich słodyczy masło orzechowe ma najwięcej walorów odżywczych, a co najbardziej cieszy, jest bogate w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a to przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i spalania tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicach talii.

    Jajka

    Są motorem napędowym odżywiania, bogatym źródłem witamin i minerałów oraz pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Jedno jajko zawiera jedynie 70 kcal, więc z pewnością nie zrujnuje naszej diety. Chronią nasze oczy i mają pozytywny wpływ na wzrok. Osoby zdrowe mogą spokojnie spożywać od 4 do 5 jajek tygodniowo.

    Oliwa do sałatek

    Jeżeli jesteśmy przeczuleni na punkcie kalorii zawartych w naszym posiłku, najlepiej jeżeli jako sos dodamy do nich wyciśnięty sok z cytryny połączony z octem balsamicznym. Nie ma jednak nic złego w stosowaniu oliwy, oczywiście w rozsądnych ilościach. Tłuszcze pomagają bowiem wchłaniać karotenoidy, czyli bogate związki odżywcze znajdujące się w warzywach.

    Awokado

    Jego głównym składnikiem są właśnie tłuszcze. Mimo to awokado wspomaga odchudzanie, poprawia metabolizm i zmniejsza ryzyko miażdżycy i Alzheimera. Owoc poprawia pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Warto na stałe wprowadzić go do naszej codziennej diety, gdyż zwiększa odporność, poprawia wzrok i działa odmładzająco. Możemy go przyrządzić na tysiące sposobów, na słodko bądź słono.

    Możesz wykorzystać nasz przepis.

     

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • Prawda
    człowiek od stworzenia był i jest mięsożercą, popieram ten artykuł
    ~biegacz /2016-09-30 01:29
  • Mleko?+BrainWash ciąg dalszy
    Mamy religię smoleńską
    Mamy tez religie wegańską (nie propagujcie u inuitów, bo wymrą)
    Religia to religia z wiara się nie dyskutuje
    ~jamako /2016-09-29 14:21
  • Kolejne idiotyzmy
    Skończcie z tymi bzdurami 4-5 jajek tygodniowo! WHO już dopuszcza 10, co i tak jest za mało. Od 3 lat tygodniowo jem 20-30 jajek i cholesterol w normie.
    ~dzdhnr /2016-09-29 14:08
  • propaganda ignorancji
    Najlepiej to wyłączyć możliwość komentowania gdyż momentalnie włączają się dziwolągi.
    Mleko krowy dla krowy? - To może zacznij doić kogoś z rodziny.
    Jajka można jeść każdego dnia po dwa - trzy, wystarczy się douczać na najnowszych badaniach publikowanych na świecie.
    Produkty pochodzenia zwierzęcego dają możliwość szybkiego uzupełnienia tego czego najbardziej nam potrzeba - oczywiście siedząc za biurkiem i dłubiąc palcem w bucie nic nie spalasz więc jedz spadłe jabłka.
    ~ignorant /2016-09-29 13:21
  • Mleko?
    Co za bzdura z tym mlekiem. Mleko krowy jest dla krowy, nie dla czlowieka i wiecej krzywdy nam wyrzadza niz pozytku. W ogole nabial nie jest nam potrzebny, jest mnostwo innych pokarmow roslinnych z wysoka zawartoscia wapnia. Jak dlugo jeszcze beda nam wciskac ten kit z mleczkiem, jogurtami i serkami. Poki kaska wpada do kieszeni ;)
    ~Sneery /2016-09-29 07:37

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Po kilkudniowym odpoczynku od upalnej pogody temperatura znowu rośnie, a do Pols...

Wojciech Raczyński

alt

Polska znajduje się pod wpływem klina wysokiego ciśnienia związanego z wyżem Wal...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Przed nami kolejna fala gwałtownej pogody - rządy przejmuje bowiem pogodowa "Cos...