Informacje
  • Pasty kanapkowe i kasze z orientalną nutą. Zrób szybko i weź do pracy

    18-12-2015 20:37 Menu z pudełka

    Menu z pudełka według Samar Khanafer

    TVN Meteo Active

    W pracy na szybką i zdrową przekąskę najlepiej nadadzą się różnorakie pasty, które można zjeść z warzywami lub chlebem. Na obiad czy kolację dobrym rozwiązaniem będą kasze: na słodko i na ostro. Przedstawiamy propozycje z orientalną nutą Samar Khanafer, uczestniczki drugiej edycji programu "Master Chef".

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

     

    Fakt, że żyjemy szybko, a godziny pracy coraz bardziej się wydłużają, nie powinien być przeszkodą w zdrowym stylu życia. Zamiast kupować byle co, warto przygotować sobie przepyszne dania w domu, które bez trudu można zapakować do lunch-boxa i zabrać do pracy.

    W najnowszym odcinku "Menu z pudełka" dowodzenie w kuchni przejmuje Samar Khanafer, pół Polka, pół Libanka, podróżniczka, graficzka i miłośniczka dobrej kuchni, uczestniczka drugiej edycji programu "Master Chef". Jej propozycje bogate są we wpływy kuchni Orientu.

    Pasta z cieciorki z kaparami i wędzonym łososiem

    Ciecierzycę łączymy z sokiem z cytryny i wodą, blendujemy, dodajemy pieprz, sól, pokrojone kapary i  wędzonego łososia, którego kroimy w grubszą kostkę. Całość mieszamy i gotowe.

    Pasta z serem feta z tymiankiem i sezamem

    Ser feta rozdrabniamy rękoma, dodajemy trochę jogurtu naturalnego, ugniatamy widelcem, dodajemy pieprz, sezam i świeży tymianek. Całość mieszamy i gotowe.

    Takie pasty pasty można jeść z warzywami np. paprykami lub z chlebem.

    Kasza jaglana z daktylami i granatem

    Kaszę jaglaną płuczemy i prażymy. Orzechy włoskie i 4 daktyle kroimy. Kaszę na centymetr zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę kardamonu i wody różanej, gotujemy. Po pewnym czasie dorzucamy daktyle, orzechy i rodzynki, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 min. W międzyczasie obieramy mango i granat. Dekorujemy nimi gotową kasze.

    Kasza pęczak z warzywami i sosem pomidorowym

    Kalafior dzielimy na różyczki, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i wkładamy do piekarnika, żeby się zarumienił. W międzyczasie kaszę pęczak przepłukujemy, zalewamy bulionem i gotujemy. Marchewkę obieramy, kroimy w grubsze pasterki i gotujemy w drugim garnku. Kroimy cukinię i bakłażana, którego solimy w celu pozbycia się goryczki.  Na patelni z oliwą z oliwek szklimy cebulę i smażymy cukinię, która solimy i pieprzymy. Do gotującej się marchewki dorzucamy na 5 min. groszek. Po ugotowaniu odcedzamy. Następnie smażymy bakłażana. Wszystkie warzywa dorzucamy do ugotowanej kaszy. Przyprawiamy kuminem i kolendrą, posypujemy natką pietruszki.

    Następnie przygotowujemy sos. Do pasaty pomidorowej dodajemy kolendrę, sól, pieprz, szczyptę chili, mieszamy i gotujemy. Kaszę z sosem łączymy dopiero przed podaniem.

    Smacznego!

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Przed nami kilka cieplejszych dni, ale zimno jeszcze na chwilę wróci....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu Nicole znad Rumunii. Napływa do nas ciepłe powietrz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Nastała astronomiczna wiosna. Jednak patrząc na piątkową pogodę, zimowa aura nie...