Informacje
  • Moda na dietę bezglutenową.
    Czyli nagle wszyscy mamy celiakię

    07-09-2016 13:15 Czy gluten to zło?

    Dieta bezglutenowa cieszy się coraz większą popularnością. Produktów gluten-free w sklepach przybywa. Jednak liczba osób chorujących na celiakię czyli nietolerujących glutenu jest stała.

    W ostatnich latach liczba osób chorujących na celiakię, czyli nietolerancji na gluten, jest raczej stała. Za to wyznawców tej diety jest coraz więcej - czytamy w artykule opublikowanym przez JAMA Internal Medicine.

    Czym jest celiakia?

    Celiakia, często mylona jest z alergią. Do niedawna uważano ją również za schorzenie występujące jedynie wśród małych dzieci. Oba stwierdzenia są jednak błędne. Celiakia to choroba trzewna, która trwa całe życie i może ujawnić się w każdym wieku. Jest ona najpoważniejszą nietolerancją pokarmową u człowieka.

    Gluten - samo zło?

    Celiakia charakteryzuje się nietolerancją glutenu. A czym właściwie jest gluten i czemu wszyscy chcemy go przestać jeść? Jest to białko zapasowe zawarte w zbożach - pszenicy , życie, czy jęczmieniu. Nie jest to chemiczny dodatek. Nie jest odpowiedzialny za nadwagę czy otyłość. A za złe samopoczucie, wzdęcia, zaparcia czy biegunki może odpowiadać tylko w  nielicznych przypadkach.

    Wszyscy wyznawcy i fanatycy diety muszą pożegnać się ze świeżym chlebkiem, ciastami i makaronem. Oczywiście, producenci żywności oferują nam szeroki wachlarz zamienników tych produktów. Ale czy naprawdę warto?

    Nie wszyscy jesteśmy chorzy

    Nie, nie warto, bo nietolerancja na gluten występuje w bardzo małej grupie osób. Hyun-Seok Kim, doktor medycyny z Rutgers New Jersey Medical School w Newark (Stany Zjednoczone) przeanalizował dane pochodzące z Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia (NHANES) w latach 2009- 2014. Wynik analizy był prosty - grupa ludzi faktycznie cierpiących na celiakię jest zdecydowanie mniejsza niż liczba osób ślepo podążających za modą na dietę bezglutenową.

    W liczbach przedstawia się to następująco - 1,76 mln osób autentycznie jest chorych, natomiast 2,7 mln osób stosuje dietę. Faktem jest, że celiakia może występować nawet u 1 proc. populacji. W dużej grupie pacjentów pozostaje ona jednak niezdiagnozowana. Z wcześniejszych badań przeprowadzonych przez NHANES w latach 2009-2010, szacuje się, że 1 na 200 Amerykanów stosuje wspomnianą dietę, mimo że nie choruje na celiakię.

    Dlaczego chcemy być gluten-free?

    Bo to modne. Bo uważamy, że to zdrowe. Bo produktów bez zawartości glutenu coraz więcej. Bywa tak, że sami diagnozujemy u siebie nietolerancję na gluten i jesteśmy zachwyceni efektami, bo np. momentalnie lecimy z wagi. Wszystko się zgadza. Dlaczego? Chociażby dlatego, że patrzymy na skład. Szukamy glutenu we wszystkich produktach, a właściwie jego braku, przez co zwracamy uwagę na inne, naprawdę niezdrowe składniki. Chudniemy- tak- bo przestajemy opychać się chlebem, ciastami i makaronem. To logiczne. Rosnący w siłę trend na zdrowy tryb życia cieszy, ale gdy nie jesteśmy chorzy, naprawdę nie musimy rezygnować z dobrodziejstw natury.

     

    Zobacz, co o powszechnie panującej modzie na dietę bezglutenową mówią dietetyczki.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Zaraz po ciepłym weekendzie czeka nas szokująca zmiana temperatury....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu Nicole znad Rumunii. Napływa do nas ciepłe powietrz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Nastała astronomiczna wiosna. Jednak patrząc na piątkową pogodę, zimowa aura nie...