Informacje
  • Jedzenie makaronu pomaga
    w zrzucaniu zbędnych kilogramów

    05-07-2016 15:16 Najnowsze wyniki badań
    Jedzenie makaronu pomaga <br />w zrzucaniu zbędnych kilogramów

    Makaron z liśćmi kalarepy

    Katarzyna Karpa

    Włoscy naukowcy ogłosili, że dieta bogata w makaron odchudza. - Badania stawiają węglowodany w pozytywnym świetle - twierdzą. Zachęcają, żeby nie rezygnować z nich w swoich posiłkach.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Przez wiele lat makaron we Włoszech był spożywany przez mieszkańców w ogromnych ilościach. Stał się produktem spożywczym, bez którego nie wyobrażano sobie obiadu. Kult makaronu, zwanego pastą, ustał kiedy świat obiegła informacja, że jest bardzo tuczący, a jedzenie go w nadmiernych ilościach niekorzystnie wpływa na zdrowie. Ostatnio włoscy naukowcy z IRCCS Neuromed Institute stwierdzili, że jedzenie makaronu zmniejsza ryzyko tycia.

    Najnowsze badania przeprowadzono na ponad 23 tysiącach ludzi, który regularnie jedli makaron. Powiązali to z utratą wagi i zmniejszaniem się obwodu talii i bioder.

    Makaron odchudza

    Specjaliści z IRCCS potwierdzili korelację między spożywaniem makaronu, a obniżaniem się współczynnika otyłości wśród ludności w ogólnej diecie. Włoscy naukowcy twierdzą, że makaron niesłusznie został określony jako niezdrowy. Węglowodany w nim zawarte nie są aż tak groźne dla zdrowia, jak sądzono.

    - Spożywanie makaronu, w przeciwieństwie do tego co dotychczas sądzono, nie jest związane z przybieraniem na wadze. Działa wręcz przeciwnie - powiedział George Pounis, autor badań. - Nasze analizy wskazują, że w zależności od predyspozycji danego organizmu, jedzenie makaronu może odchudzać i zmniejszać obwód bioder i talii. - Badania stawiają węglowodany w pozytywnym świetle. Spożywanie żywności bogatej w węglowodany, takich jak makaron, nie powoduje tycia - dodał.

    Wartościowy makaron

    Badania wykazują, że rezygnowanie z jedzenia makaronu, w celu zrzucenia paru kilo, nie było słusznym posunięciem.

    - W świetle tych badań możemy stwierdzić, że odrzucanie makaronu nie jest najlepszą postawą – podpowiada autor badań. - Mówimy o podstawowym składniku włoskiego tradycyjnego dania, bez którego większość Włochów nie może się obejść. Wystarczy jeść wszystko w odpowiednich ilościach, a na pewno nikomu nie grozi otyłość - dodał.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • Losos nie lubi tak dlugiego czasu pieczenia!!
    20 min dla LOSOSIA to zbrodnia!! Losos bedzie przegotowany istraci swoj smak!
    ~DoMinia /2016-07-18 19:05
  • Makron odchudza lub nie" tuczy"
    To prawda. Jeden warunek. Nie moze byc bardzo mieki i rozgotowany a musi byc a la gente.
    LAOC /2016-07-05 18:16
  • ...
    sam makaron spożywany w odpowiednich ilościach nie tuczy, tylko sos jaki do niego dodajemy np. na bazie śmietany, z tłustym mięsem, masłem itd.
    ~Sylwia /2016-07-05 16:45

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Gorące powietrze z Afryki jest już w drodze do Polski....

Wojciech Raczyński

alt

Polska znajduje się pod wpływem klina wysokiego ciśnienia związanego z wyżem Wal...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Jet stream, czyli prąd strumieniowy, oddzieli na długo Polskę od napływu ciepła....