Informacje
  • Dlaczego powinno się dokładnie przeżuwać?
    Bo to działa!

    23-11-2015 21:15 Rozdrobniony pokarm łatwiej się trawi
    Dlaczego powinno się dokładnie przeżuwać? <br />Bo to działa!

    Dokładne i spokojne przeżuwanie pokarmu m.in. ułatwia jego trawienie

    Shutterstock

    Jak to jest z tym przeżuwaniem? Czy konieczne jest pogryzienie każdego kęsa 32 razy?

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Kto nie słyszał, będąc dzieckiem, aby zamiast pochłaniać obiad w błyskawicznym tempie przeżuwać dokładnie każdy kęs? Doradzające to matki, babcie czy ciotki robiły to nie tylko aby ustrzec dziecko przed zadławieniem się, ale również dlatego, że od dekad wolne przeżuwanie pokarmu było wychwalane jako sposób na lepsze trawienie i jedną z metod zachowania kontroli nad wagą.

    Żuj powoli na zdrowie

    O tej metodzie w 1926 roku pisał w swojej książce poświęconej zagadnieniom otyłości doktor Leonard Williams. W jego opinii niezwykle istotne było, aby każdy kęs pokarmu, zanim trafi do żołądka pełnego kwasu żołądkowego, był dokładnie rozdrobniony zębami i otoczony śliną. Wówczas procesy zachodzące w naszym układzie pokarmowym będą przebiegały sprawniej.

    Absurdy z ziarnem prawdy

    Te porady z czasem ewoluowały, dochodząc do momentu, w którym na niemalże każdy rodzaj produktu istniała określona, sugerowana przez "ekspertów" ilość wskazanych ruchów szczęką. Najczęściej spotykaną jest liczba 32, jako ta idealna na większość pokarmów. W parze z nimi szły również porady

    sugerujące odkładanie noża i widelca za każdym razem, gdy włożymy coś do ust i zaczniemy żuć. Miało to pomóc w spowolnieniu tempa jedzenia, odwlekając moment w którym nadziejemy kolejny fragment dania na widelec i włożymy do ust.

    Rozdrobnione trawi się lepiej

    Fakty są jednak następujące: pokarm który został dokładnie rozdrobniony w jamie ustnej łatwiej się trawi w żołądku i jelitach. Tym samym substancje odżywcze w nim zawarte są łatwiej przyswajane. A resztki, których układ pokarmowy i tak nie strawiłby, będąc rozdrobnionymi i naruszonymi m.in. przez kwas żołądkowy, łatwiej się wydala.

    Żując zapamiętujesz

    Należy również pamiętać, że sam fakt przeżuwania pokarmu stymuluje mózg do zapamiętania tego faktu i opóźnienia czasu, po jakim znowu będzie sygnalizował głód. Badania udowodniły bowiem, że jeśli się podczas jedzenia rozpraszamy to szybciej zapominamy, że cokolwiek zjedliśmy. I mamy ochotę na jakąś przekąskę, nierzadko dość kaloryczną i mało sycącą. Efekt? Waga w górę. Nie powinny więc dziwić ustalenia, jakoby osoby otyłe żuły pokarm dwukrotnie krócej od osób z prawidłową wagą.

    Słuchaj się starszych

    Naukowcy z Uniwersytetu Birmingham ustalili natomiast, że wydłużenie procesu żucia pokarmu powoduje, że spożywamy mniej, a nasza ochota na przekąskę do dwóch godzin po posiłku jest znacznie mniejsza. Podsumowując: liczba 32 jest szacunkowa. Ale sam proces długiego i starannego przeżuwania pokarmu ma solidne, naukowe uzasadnienie. Warto więc zastosować się do matczynych/babcinych rad i naprawdę delektować się każdym kęsem zamiast wrzucać w siebie jedzenie w mgnieniu oka.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • Kto nie słyszał...?
    A mnie w dzieciństwie właśnie zawsze mówili, żebym jadł szybciej.
    ~aaa /2017-11-23 13:50
  • Muzyka jest za głośno :P
    Było by lepiej posłuchać co mają do powiedzenia panie bez tej muzyki która jest za głośno.
    ~thinkingstork /2015-11-23 23:14

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Po weekendowym załamaniu pogody i ochłodzeniu czeka nas ocieplenie. Sprawdź prog...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest na skraju pogodnego wyżu Manfred znad Ukrainy....

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...