Informacje
  • Chipsy. Co się w nich kryje?

    20-08-2015 11:23 Zawarte w nich są nie tylko puste kalorie

    Chipsy to nie najlepsza przekąska

    Wikipedia

    Chipsy… Prawie każdy z nas je jadł, prawie każdemu smakowały, prawie nikt nie mógł się oprzeć, aby podjadanie ich zakończyć na zalecanej porcji 30 gramów. Co tak naprawdę spożywamy, jedząc chipsy?

    - Wyglądają niewinnie, jednak mogą przysporzyć nam wielu problemów zdrowotnych. W przypadku chipsów trudno jest znaleźć nawet jedną pozytywną pod względem zdrowotnym cechę - informuje dietetyk kliniczny mgr Magdalena Uchman.

    Wysokoenergetyczna przekąska

    - Zawierają duże ilości soli, tłuszczów nasyconych, izomerów trans kwasów tłuszczowych, substancji dodatkowych, takich jak: konserwanty, barwniki aromaty, wzmacniacze smaku i aromatu. Ponadto są bardzo wysokoenergetyczną przekąską (100 g chipsów paprykowych to ponad 500 kcal), która nie ma żadnej wartości odżywczej - dodaje dietetyk.

    Oznacza to, że spożywając chipsy dostarczamy nadmiaru energii do naszej diety, co w konsekwencji prowadzi do przybierania na wadze.

    Śmiertelny akryloamid

    Największym zagrożeniem, które kryje się w paczce pokrojonych i poddanych procesom smażenia w głębokim tłuszczu ziemniaków, jest akryloamid.

    - Jest to związek organiczny, który powstaje podczas tak zwanej reakcji Maillarda (reakcja przebiegająca między aminokwasami a cukrami prostymi). Reakcja ta najczęściej zachodzi podczas

    długotrwałego smażenia, zwłaszcza smażenia w głębokim tłuszczu lub podczas pieczenia produktów spożywczych zawierających oba substraty. Jest on związkiem, który może przyczyniać się do powstawania nowotworów oraz może wykazywać działanie neurotoksyczne - wyjaśnia dietetyk.

    Dlatego Międzynarodowa Agencja Badania Raka zalicza akryloamid do Grupy 2A, czyli substancji prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka. Jak podkreślają naukowcy, kryje się on w chipsach i frytkach.

    Najgorszy olej

    Jeśli zerkniemy na skład chipsów na opakowaniu, prócz ziemniaków lub skrobi ziemniaczanej i soli zobaczymy wysoką zawartość oleju (często około 35 proc). Jednak nie jest to tłuszcz wysokiej jakości. Zwykle jest to najtańszy olej utwardzony.

    Powstaje poprzez uwodornienie tłuszczu roślinnego. W trakcie tego procesu jego wartości odżywcze drastycznie maleją. Producenci słonych przekąsek chętnie go stosują, ponieważ na tym oleju można smażyć wielokrotnie. Jest trwały, tani i łatwy w przechowaniu. Niestety na tym kończy się lista zalet. Naukowcy ostrzegają, że utwardzany tłuszcz roślinny jest wyjątkowo niebezpieczny. Jego nadmiar podwyższa cholesterol LDL i poziom trójglicerydów we krwi. Przyczynia się to m.in. do rozwoju miażdżycy oraz cukrzycy.

    Co zamiast chipsów?

    Jeśli macie ochotę coś pochrupać, warto sięgnąć po pokrojone warzywa z dietetycznym sosem, np. jogurtowym dipem.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • kaloria kalorii nie rowna swietyny skrot myslowy
    No to chłopie pojechałeś, to jak byś powiedział litr litrowi nie równy, co więcej waży 1 kg puchu czy 1kg stali, mialbys racje gdybys np. zapisal 1kg to nie to samo co 1KG ale na słuch nie wychwycisz
    ~litrikg /2015-08-20 17:38
  • Do ~ Andzrej
    Andrzejku zycie w ścisłej diecie wcale nie oznacza, że umrzesz szybko i bezboleśnie. Raczej będziesz długo (bo serce silne jak dzwon) i w męczarniach umierał. Wacle nie namawiam do zycia w obżarstwie i pijaństwie. Pamietaj nie samą modlitwą człowiek zyje. Do zycia potrzeba tez i trochę fantazji i w umysle i w zywieniu.
    hepatil /2015-08-20 15:53
  • Andrzej~
    dobre pytanie- nie jest powiedziane, że człowiek zdrowo żyjący całe życie ok 90 nie wyląduje w szpitalu ze złamaną miednicą, bo potknął się o chodnik jak truchtał z rana. W takim wieku złamanie miednicy to często wyrok śmierci w męczarniach- środki przeciwbólowe mało dają w takich przypadkach...
    ~last /2015-08-20 15:52
  • Wszystko szkodliwe.
    Rację ma Pan/i? która pisze , że jak mam przestrzegać takch ograniczeń w jedzeniu i picu to po co żyć. Ja napiszę o swoich problemach z mięśniami ud i jak się tego pozbyłem i dzieki komu. Mięśnie ud tak mnie bolały, że nie mogłem normalnie chodzić. Żona ma usuniętą nerkę więc bardzo / a praktycznie wcale/ nie soli potraw . Przeczytałem opinię na temat żywienia /jakieś trzy miesiące temu/ Pani dr. dietetyk z centrum wojskowego wyszkolenia lotniczego(nazwiska nie pamietam). W wywiadzie Pani dr. powiedziała że ża elastyczność mięśni odpowiedzialna jest sól i dzienne jej spożycie określiła na 1 łyżeczkę , lub 5 gramów. Zacząłem więcej solić . I (może mi ktoś wierzyć lub nie) po tych trzech miesiącach ból mięśni ud w zasadzie ustąpił. A przecież panuje opinia, że sól , obok cukru i narkotyków to środek do przyczynku wielu chorób. Wszystko mozna jeść (tak też Pani dr. zalecała), ale w umiarkowanych ilościach. Pargnę podziękować Pani dr, za wspaniałą diagnozę . Mnie pomogła, i czuję się naprawdę dobrze. Jem wszystko (czipsy i frytki ) ale od czasu do czasu i nie za dużo.
    hepatil /2015-08-20 15:43
  • Co zrobić aby "na odwrót' przytyć
    Można to zrobić, mój syn przytył jedząc ryby-tuńczyk z wody, biały twaróg, steki i jaja. Ćwiczył przy tym i nabrał masy mięśniowej około 8 kg.
    ~Jola /2015-08-20 14:34

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Gorące powietrze z Afryki jest już w drodze do Polski....

Wojciech Raczyński

alt

Polska znajduje się pod wpływem klina wysokiego ciśnienia związanego z wyżem Wal...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Jet stream, czyli prąd strumieniowy, oddzieli na długo Polskę od napływu ciepła....