Informacje
  • "Bardzo dużo produktów udaje". A Ty wiesz, co jesz?

    27-01-2016 21:44 Uważaj na to, co myślisz, że kupujesz

    Piotr Kucharski wyjaśniał, czym się różni kiszonka od kwaszonki

    x-news / Dzień Dobry TVN

    Kiszonki to bogate źródło zdrowia, dostępne na bazarach i sklepowych półkach. Niestety, nietrudno trafić na produkty, które tylko kiszonki udają, będąc tak naprawdę kwaszonkami. Czym się różnią i dlaczego jedne warto jeść, a drugich jak ognia unikać, wyjaśniał w programie "Dzień Dobry TVN" kucharz Piotr Kucharski.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Czym się różni kiszonka od kwaszonki? Te pierwsze są naturalnymi probiotykami, będąc źródłem kwasu mlekowego powstałego w czasie fermentacji substancji. Te drugie natomiast nie mają wiele do zaoferowania.

    Prawdziwe skarby i podróbki

    - Na rynku jest bardzo dużo produktów, które udają kiszonki - zauważył kucharz Piotr Kucharski, który po wygraniu "Gotuj o wszystko", konkursu "Dzień Dobry TVN", założył "Studio kulinarne" - miejsce w którym dzieli się miłością do jedzenia i wiedzą o gotowaniu podczas warsztatów.

    Zdrowie z natury

    - Kiszonki są produktami całkowicie naturalnymi, które przeszły proces fermentacji - zaznaczył Kucharski, dodając, że są "niesamowicie zdrowe". To prawda, ponieważ kiszonki nie tylko dostarczają takich witamin jak B1, B2, B3 (regulują metabolizm, ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów) oraz C, A, E. To kopalnia takich składników mineralnych jak magnez, wapń, fosfor i potas, które chronią przed anemią zwiększając przyswajalność żelaza przez organizm.

    - Te udawane, to produkt świeży zalany octem, z dodatkiem konserwantów i przypraw - podkreślił. Dlatego dla własnego zdrowia lepiej ich unikać.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:
  • jak zrobic kwasne mleko
    Banalnie proste. Do kartonu z mlekem pasteryzowanym dodac troche wlasnej sliny i pozostawic otwarte przez pare dni w temperaturze pokojowej ( w kuchni bo tam zawsze jest cieplej).
    Powstaje pyszne kwasne mleko. Smacznego i Na zdrowie,

    Pozdrawiam

    Yooreck
    jerzy_maczka /2016-01-29 23:38

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Gorące powietrze z Afryki jest już w drodze do Polski....

Wojciech Raczyński

alt

Polska znajduje się pod wpływem klina wysokiego ciśnienia związanego z wyżem Wal...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Jet stream, czyli prąd strumieniowy, oddzieli na długo Polskę od napływu ciepła....