TVN Meteo | Ciekawostki

Cząber ogrodowy i górski - właściwości oraz zastosowanie

TVN Meteo | Ciekawostki

Autor:
aw//mro
Źródło:
tvnmeteo.pl
Podróże ze smakiem. "W XVII wieku za kilogram goździków moglibyśmy kupić kamienicę"
Podróże ze smakiem. "W XVII wieku za kilogram goździków moglibyśmy kupić kamienicę"TVN24 BiS
wideo 2/6
TVN24 BiSPodróże ze smakiem. "W XVII wieku za kilogram goździków moglibyśmy kupić kamienicę"

Cząber znany jest jako przyprawa, która świetnie pasuje do dań z warzywami strączkowymi. Najpopularniejsze jego gatunki to cząber górski i ogrodowy. Podpowiadamy, jakie jeszcze zastosowania mogą mieć te gatunki.

● Cząber górski jest rośliną miododajną. ● Jedną z właściwości cząbru jest jego dobry wpływ na perystaltykę jelit. ● Cząber był uważany za afrodyzjak.

Co to jest i jak wygląda cząber?

Cząber to nazwa rodzaju roślin, w którym opisano około 50 gatunków. Jako przypraw używa się liści cząbru. Jest to roślina zielona, która dorasta do pół metra wysokości. Ma rozgałęzione łodygi i wąskie liście. Kiedy kwitnie, pojawiają się na niej białe lub fioletoworóżowe kwiaty.

Cząber - wieloletni czy jednoroczny? Najpopularniejszy gatunek cząbru, czyli cząber ogrodowy jest rośliną jednoroczną.

Cząber górski

To jeden z gatunków cząbru. Jest byliną. Uprawa cząbru górskiego w Polsce jest dość rzadko spotykana. Dobrze komponuje się w ogrodach skalnych, może też być wykorzystany jako roślina okrywowa. Jest rośliną miododajną. Kwitnie od lipca do września. Pojawiają się wtedy na nim białe lub lekko różowe kwiaty, które silnie pachną.

Cząber górski jest głównym składnikiem bułgarskiej mieszanki przypraw o nazwie czubryca (czubrica). Drugim jej składnikiem jest sól, a pozostałe są często zależne od producenta, jednak najczęściej znajdują się w niej między innymi lubczyk, pietruszka, czosnek, cebula czy tymianek. Najczęściej spotykane są dwie odsłony czubrycy - zielona (łagodniejsza) i czerwona (bardziej pikantna). Czubryca podobnie jak sam cząber komponuje się dobrze z daniami z roślin strączkowych oraz z mięsami.

Cząber górski - właściwości Dobrze wpływa na perystaltykę jelit, działa też wiatropędnie. Cząber pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa ściągająco i dezynfekująco, przeciwbiegunkowo i przeciwrobacznie. Jest dobry na trawienie.

Cząber ogrodowy

Jest to jeden z gatunków cząbru - krzaczasty, o niewielkich rozmiarach. Dorasta do 25-40 centymetrów wysokości. Jak wygląda cząber ogrodowy? Ma malutkie listki z gładkimi brzegami oraz silne pędy i wiele pędów pobocznych. Kiedy kwitnie, pojawiają się na nim drobne białe, różowe lub lila kwiaty. Kwitnie od czerwca do września. Cząber ogrodowy nie jest rośliną wieloletnią, ale jednoroczną. Ma też silny, korzenny zapach.

Cząber ogrodowy - uprawa Cząber jest rośliną ciepłolubną. Najlepiej rośnie na dobrze nasłonecznionych stanowiskach. Powinny być jednak osłonięte od wiatru. Roślinę tę uprawia się z siewu - nasiona wysiewa się w drugiej połowie kwietnia. Zbiór następuje w czasie kwitnienia. Następnie zebrane ziele się suszy.

Cząber - czy zimuje? Najbezpieczniej jest przenieść cząber w donicy na zimę do pomieszczenia. Polskich mrozów może niestety nie przetrwać.

Cząber - do czego?

Cząber jest przyprawą, która ma wiele zastosowań. Najlepiej sprawdzi się w połączeniu z roślinami strączkowymi - grochem, soją, bobem, soczewicą czy fasolą. Cząber jest też świetnym dodatkiem do mięs - zwłaszcza tych tłustych i dziczyzny. Do jakich potraw możesz dodać cząber? Nie zapomnij o nim przy zawiesistych sosach, zupie pomidorowej czy kartoflance. Warto dodać go do zapiekanek czy kiszonych ogórków. Pamiętaj, żeby cząber dodawać do potraw na sam koniec gotowania, żeby danie nie nabrało gorzkiego smaku.

Cząber przyprawa - jak wygląda? Suszony cząber to rozdrobnione zielone części rośliny. 

Jeżeli w przepisie, który chcesz zrealizować, występuje cząber, a nie masz go akurat w domu, możesz spróbować zastąpić go tymiankiem lub majerankiem. Te dwie przyprawy są najczęściej polecane jako zamiennik cząbru.

Cząber - właściwości lecznicze

Cząber ma dobry wpływ na perystaltykę jelit, pobudza również wydzielanie soków trawiennych. Dodatkowo działa wiatropędnie. Ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbiegunkowe i poprawia trawienie. Wspomaga również układ odpornościowy. Można stosować go w formie naparu. Łyżeczkę suszonego cząbru należy zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez około 15-20 minut. Po przecedzeniu można pić.

Uwaga, jak wiele innych ziół, również cząber w ciąży jest stanowczo odradzany.

Suszoną wersję cząbru kupisz w sklepach spożywczych i supermarketach, a także w sklepach internetowych. W sklepach ogrodniczych znajdziesz również sadzonki i nasiona.

Autor:aw//mro

Źródło: tvnmeteo.pl

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock

Pozostałe wiadomości