Pogoda
Dodaj lokalizację
Aktualna temp.: 14°C 18°C 11°C Zachmurzenie duże
zwiń
Informacje
  • Międzynarodowy Dzień Kawy. Znawcy o jej walorach

    29-09-2018 19:30 Kawa sposobem na choroby

    Kawa nie zawsze jest zła dla naszego zdrowia

    pixabay.com

    Przez wiele lat picie kawy było uważane za jedną z przyczyn chorób serca. Współczesne badania pokazują, że jest zupełnie inaczej. O walorach kawy - smakowych i zdrowotnych - mówili w TVN24 Regina Wierzejska i Michał Lis.

    - Kawa, wbrew pozorom, jest złożoną mieszaniną związków dobrych dla organizmu. Najbardziej kojarzymy kawę z kofeiną. Natomiast nie sama kofeina odpowiada za jej dobre właściwości żywieniowe, a polifenole - tłumaczyła Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia.

    Polifenole to związki pochodzenia roślinnego, mające właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Stabilizują też DNA komórek. - To wszystko przekłada się na mniejsze ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca. Bo powiedzmy szczerze, w latach 80. i 90. pewnie co drugi pacjent i niejeden kardiolog kojarzył picie kawy jako zagrożenie dla serca i ciśnienia tętniczego - mówiła Wierzejska.

    Koniec kontrowersji związanych ze szkodliwym wpływem kawy na nasze zdrowie nastąpił w roku 2002, kiedy holenderskie badania wykazały, że kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy typu drugiego.

    Filiżanka filiżance nierówna

    Jak mówiła Wierzejska, o wysokim spożyciu kawy mówimy w przypadku picia dziewięciu filiżanek dziennie. Zaznacza, że optymalne spożycie, które nie czyni spustoszenia w organizmie, a wręcz najbardziej potrafi wesprzeć nasze zdrowie, to od trzech do pięciu filiżanek dziennie. Należy pamiętać jednak o tym, że filiżanki mają różne objętości.

    Smak najlepszej kawy

    - Najlepsza kawa to taka, która nam najbardziej smakuje - uważa barista Michał Lis  i przekonuje, że kawa ma całą gamę smaków. Również kwasowość kawy nie jest niczym złym. - To działanie, które ludzie chcą uzyskać. I w tej kwasowości też jesteśmy w stanie się rozsmakować.

    "Kawa już na mnie nie działa"?

    Często ludzie, którzy piją dużo kawy, mówią, że po czasie przestała już na nich działać. Jak tłumaczyła Wierzejska  - "reakcja na kawę jest bardzo różna. Zależy od wielu czynników, w tym metabolizmu kofeiny. To jest uwarunkowane genetycznie. I rzeczywiście, niektóre osoby piją kawę, żeby nie zasnąć, a niektórych wręcz kawa usypia".

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

W najbliższych dniach nie ma szans na powtórkę gorącej pogody, którą pamiętamy s...

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu Udine znad Rumunii. ...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Jet stream, czyli prąd strumieniowy, oddzieli na długo Polskę od napływu ciepła....