Informacje
  • Kiszonki, czyli samo zdrowie zamknięte w słoiku

    15-12-2015 18:10 Dowiedz się, co w nich jest dobrego
    Kiszonki, czyli samo zdrowie zamknięte w słoiku

    Kiszonki to bogate źródło cennych składników, idealne dla osób na diecie

    Shutterstock

    Probiotyk, bogate źródło witamin i składników odżywczych z naturalnego źródła, dostępne jesienią i zimą? Oczywiście kiszonka, czyli dowolne na dobrą sprawę warzywo lub owoc, zalane roztworem soli z przyprawami. To najlepsze, co można jeść w sezonie, kiedy dni są krótkie i nietrudno o przeziębienie.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Kisić można właściwie wszystko. Najczęściej kisi się kapustę i ogórki, ale równie dobrze mogą to być buraki, marchew, biała rzodkiew, cebula czy jabłka. Warto je jeść z powodu ich prozdrowotnego działania. Kiszonki są bowiem naturalnymi probiotykami, będąc źródłem kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji.

    Oczyszczają i wzmacniają

    Kiszonki działają oczyszczająco na organizm i wzmacniają system obronny, chroniąc przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.

    Bomba zdrowia

    Ale kiszonki nie tylko pomagają w syntezowaniu witamin, ale również ich dostarczają. Konkretnie witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm, ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Dodają przy tym urody, wygładzając skórę, wzmacniając włosy i paznokcie oraz zwiększając przyswajalność żelaza, a tym samym chroniąc przed anemią. Ponadto są źródłem witaminy C, A, E, K oraz takich składników mineralnych jak magnez, wapń, fosfor i potas.

    Warto pamiętać, że równie cenny, co kiszone warzywo lub owoc, jest sok w którym się kisiły. W procesie fermentacji przenikają do niego wspomniane witaminy i składniki.

    Wsparcie w diecie

    Z kiszonymi warzywami lub owocami powinny się "zaprzyjaźnić" osoby będące na diecie. Zawierają one sporo błonnika, który daje poczucie sytości i pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom. A ponieważ są produktem nieco zakwaszającym organizm, zjedzenie porcji obniża chęć na podjadanie.

    Warto też wiedzieć, że proces fermentacji obniża kaloryczność produktu. W efekcie średniej wielkości ogórek lub miseczka kapusty to zaledwie 12 kcal.

    Nie kupuj, zrób własne

    Najzdrowsze kiszonki to te sporządzone samodzielnie. Przemysłowe zazwyczaj zawierają środki konserwujące, zaś do przetworów nierzadko dodaje się także np. jeden szczep bakterii albo substancje przyśpieszające proces fermentacji.

    Aby domowa wersja się udała wiele nie potrzeba - należy produkty do kiszenia ciasno upchnąć w słoju lub kamiennym garnku i zalać roztworem wody i soli tak, aby dokładnie je przykryć. Następnie należy odciąć dopływ tlenu i nie dopuścić do rozwoju pleśni. Po 3-5 dniach, by przerwać proces fermentacji, należy słoik czy garnek umieścić albo w lodówce, albo w piwnicy.

  • KEMI
    Tylko kiszonki i dicopeg mi pomagają na zatwardzenie. Kiszone produkty super się sprawdzają także w diecie :)
    ~Melinda /2015-12-21 11:31
  • Kiszonki rewelacja!
    I warzywa i bakterie do kiszenia muszą być pierwszego sortu! Na szczęście wszystko można kupić choćby w ekologicznych sklepach :)
    ~Wiola /2015-12-16 15:35
  • świeta prawda !
    jedyny warunek ! warzywa i owoce muszą być LEPSZEGO SORTU !
    ~BURAK /2015-12-15 20:28

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Zaraz po ciepłym weekendzie czeka nas szokująca zmiana temperatury....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu Nicole znad Rumunii. Napływa do nas ciepłe powietrz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Nastała astronomiczna wiosna. Jednak patrząc na piątkową pogodę, zimowa aura nie...