Pogoda
Dodaj lokalizację
Aktualna temp.: 5°C 9°C 1°C Zachmurzenie duże
zwiń
Informacje
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o cytrusach

    14-12-2015 15:54 Dowiedz się, czym się różnią poza kolorem i rozmiarem
    Wszystko, co musisz wiedzieć o cytrusach

    Cytrusy dostarczają nie tylko witaminy C

    Shutterstock

    Owoce cytrysowe szczególnej wartości nabierają w okresie jesienno-zimowym, gdy witamina C jest na wagę złota, gdyż chroni nas przed przeziębieniem. Ale mandarynki, cytryny czy pomarańcze mają o wiele szersze spektrum dobroczynnego działania.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Co wiesz o cytsach poza tym, że cytrusy są bogate w witaminę C? Pewnie niewiele więcej. Dlatego przybliżamy, co jeszcze korzystnego wyniknie ze zjedzenia mandarynki, grapefruita czy wrzucenia plasterka cytryny do herbaty.

    1. Mandarynki

    Kupując te owoce, kieruj się nosem - powinny intensywnie pachnieć nawet wtedy, kiedy skórka jest nienaruszona. Dwie mandarynki zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. I nie są zbyt kaloryczne - jedna dostarcza średnio około 30 kcal.

    Udało się dowieść naukowo, że jedzenie tych owoców obniża ryzyko miażdżycy i cukrzycy typu II oraz przede wszystkim raka wątroby. Ich spożywanie chroni przed nim nawet osoby z grupy wysokiego ryzyka, cierpiące na wirusowe zapalenie wątroby. Mandarynki łagodzą zaparcia i ze względu na działanie zasadotwórcze są polecane osobom cierpiącym na schorzenia dróg moczowych.

    2. Cytryny

    Chociaż uważa się je za najbogatsze w witaminę C, tak naprawdę zawierają jej mniej niż czarna

    porzeczka czy... pietruszka. Prowadząc zdrowy tryb życia, średnio na dobę potrzebujemy ok. 60 mg witaminy C, a w sezonie infekcji nieco więcej. To oznacza, że trzeba byłoby zjeść ok. 100 g cytryny, by dostarczyć organizmowi zbliżoną ilość tej witaminy.

    Jednak jedno jest niepodważalne - cytryna jest doskonała w pielęgnacji. Poprawia wygląd cery tłustej i mieszanej i dzięki antybakteryjnym i antyseptycznym właściwościom pomaga pokonać zmiany trądzikowe oraz redukuje przebarwienia. Sprawdza się jako płukanka do włosów, dodając im objętości, ułatwiając ich rozczesywanie i ożywiając kolor. Stymuluje produkcję kolagenu i zwalcza cellulit - wtarcie w skórę świeżego soku i owinięcie folią, aby substancje czynne mogły wniknąć głębiej, jest ponoć bardziej skuteczne niż stosowanie preparatów z kwasami owocowymi. Oczyszcza z toksyn, łagodzi bóle głowy i zawiera rutynę, składnik zapobiegający utracie witaminy C i wzmacniający naczynia krwionośne. Sok z cytryny dobrze radzi sobie ze stanami zapalnymi w jamie ustnej, zwalczając objawy, a niekiedy także i przyczyny.

    3. Pomarańcze

    Mają niemal wszystkie zalety cytryn: działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo dzięki zawartości terpenów, które nie tylko pomagają w walce z infekcjami, ale wspierają też układ krwionośny i wspomagają dotlenienie mózgu.

    Poza witaminą C pomarańcze zawierają także witaminy z grupy B i kwas foliowy, witaminę A oraz potas, wpływając korzystnie na skórę i nerwy. Są bogate w błonnik, który usprawnia przemianę materii i

    dostarczają około 45 kcal na 100 g owocu. Mają też sporo wapnia, choć ten pochodzący ze źródeł roślinnych zwykle znacznie trudniej przyswoić. Według naukowców zawarte w pomarańczach przeciwutleniacze blokują powstawanie komórek nowotworowych.

    4. Grapefruity

    To sprzymierzeńcy w walce o zgrabną sylwetkę - są niskokaloryczne (30 kcal w 100 g), wspomagają spalanie tłuszczu i przyspieszają przemianę materii. Najlepiej współgrają z zieloną herbatą. Witaminy C jest w grapefruitach tyle, ile w cytrynach, jednak te pierwsze obfitują w witaminę E nazywaną "witaminą młodości". Błonki owoców są bogate w błonnik obniżający poziom cholesterolu. Co więcej - grapefruit pobudza produkcję insuliny i obniża poziom glukozy we krwi.

    5. Pomelo

    Czy wiesz, że to skrzyżowanie tego owocu z pomarańczą przyczyniło się do powstania grapefruitów? Charakteryzujący się grubą skórką owoc pomelo wykazuje właściwości większości cytrusów: wspiera odporność, wspomaga leczenie sezonowych infekcji, obfituje w witaminę C i przeciwutlenicze, zawiera sporo witaminy A i witamin z grupy B oraz sole mineralne. Zapobiega miażdżycy, obniżając tempo osadzania się lipidów w ściankach naczyń krwionośnych i jednocześnie poprawia ich elastyczność.

    Ale nie tylko cytrusy są źródłem cennych witamin. Dowiedz się, jakie owoce uważa się za najzdrowsze:

  • A wiecie,że
    Polacy nie potrzebyją cytrusów???gdyż mają piękne polskie jabłka,porzeczki,maliny,agrest,wiśnie i czereśnie,gruszki,kapustę kiszoną, kiszone ogórki i piękne polskie antyrakowe czerwone buraki i to wszystko nadaje cerze piękny wygląd nie wspomnę o ziołach rosnących na polskich polach.
    ~Zosia /2015-12-14 19:25

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Przed nami kilka cieplejszych dni, ale zimno jeszcze na chwilę wróci....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu Nicole znad Rumunii. Napływa do nas ciepłe powietrz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Nastała astronomiczna wiosna. Jednak patrząc na piątkową pogodę, zimowa aura nie...