Pogoda
Dodaj lokalizację
Aktualna temp.: 16°C 19°C 5°C Zachmurzenie umiarkowane
zwiń
Informacje
  • Jesienne menu, czyli skarbnica zdrowia. Co warto teraz jeść?

    15-09-2015 14:38 Radzą eksperci w "Studiu Active"

    Jakie warzywa i owoce warto jeść jesienią?

    Fot. Shutterstock / Film: TVN Meteo Active

    Co warto jeść jesienią? Jakie warzywa, jakie owoce są wtedy najlepsze? Na wszystkie pytania odpowiadały dietetyk Beata Jachno i Maia Sobczak, blogerka kulinarna z qmamkasze.pl.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW!

    Co warto jeść jesienią? Oczywiście owoce i warzywa sezonowe, które są i tanie, i bogate w cenne składniki odżywcze.

    Jesienne smakołyki

    Warto, aby jesienią na naszym stole pojawiły się takie warzywa, jak bakłażan, boćwina, brokuły, brukselka, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, ogórek, papryka, pasternak, pietruszka, por, roszponka, rukola, czarna rzodkiew, seler, szczaw, szpinak czy ziemniaki.

    Warto także jeść typowo jesienne owoce, czyli śliwki, jabłka, gruszki, żurawinę czy pigwę, będąca doskonałym dodatkiem do herbaty.

    Cenne składniki

    Dlaczego warto je jeść, zwłaszcza teraz? Odpowiedź jest prosta: ze względu na zawarte w nich cenne

    witaminy i składniki mineralne. Na przykład dynia, "królowa jesiennych stołów", jest niezwykle ceniona ze względu na swoje właściwości odżywcze. Jej pestki to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B i C.

    Z kolei bakłażana warto wprowadzić do swojej diety, gdyż jest bogaty w witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. To także doskonałe źródło wielu składników mineralnych, takich jak potas, żelazo czy wapń.

    Dodatkowo bakłażan zalecany jest przy podwyższonym cholesterolu, chorobach miażdżycowych i chorobach serca. Jarmuż natomiast stanowi doskonałe źródło wapnia, którego może brakować weganom niejedzącym jakichkolwiek produktów odzwierzęcych.

    Inne cenne warzywo to uwielbiana lub znienawidzona brukselka. Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak karoten, wapń, magnez, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B. Wyróżnia ją także niezwykle cenna witamina K.

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Zaraz po ciepłym weekendzie czeka nas szokująca zmiana temperatury....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu Nicole znad Rumunii. Napływa do nas ciepłe powietrz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Nastała astronomiczna wiosna. Jednak patrząc na piątkową pogodę, zimowa aura nie...