Informacje
  • Smalec, masło, margaryna. Co lepiej wybrać?

    10-07-2015 10:03 Materiał magazynu "Kalorycznik"

    Najlepszym wyborem jest margaryna

    Fot. Shutterstock / Film: TVN Meteo Active

    Ile kalorii ma smalec, a ile masło czy margaryna? Dietetyk kliniczna Katarzyna Kosałka wyjaśniała, ile ich kryje się w każdym z produktów oraz które warto wybierać ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Jak kanapka, to masło, margaryna lub smalec. Niby smarowidła na pieczywie jest niewiele, ale do dziennego bilansu kalorycznego i tak się liczy. Jedna łyżeczka smalcu, tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, dostarcza około 44 kcal.

    Wysoki punkt

    - Smalec nadaje się do smażenia, ponieważ jego temperatura dymienia jest dość wysoka - zwróciła uwagę dietetyk kliniczna Katarzyna Kosałka. Punkt dymienia to najniższa temperatura, przy której ogrzewany tłuszcz zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, tracąc jednocześnie wszelkie własności odżywcze. W przypadku smalcu to temperatura rzędu 121-218 st. Celsjusza. Jednak smalec nie jest najzdrowszym wyborem - jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, niekorzystnych dla ludzkiego układu krążeniowego.

    Lepsze roślinne

    Z kolei jedna łyżeczka masła dostarcza nieco mniej, bo 30 kcal. Masło nie jest jednak najlepsze do smażenia potraw. - Dość szybko się pali. Wydzielają się wówczas rakotwórcze związki - zaznaczyła dietetyk. Punkt dymienia masła wynosi około 175 st. Celsjusza.

    Najmniej kalorii dostarcza łyżeczka margaryny. Taka ilość zawiera około 27 kcal. - To produkt roślinny, nie zawiera cholesterolu - zauważyła dietetyk. - Jest wzbogacana w witaminy i jest wskazana przede wszystkim osobom z problemami sercowo-naczyniowymi - dodała. - Dobra margaryna będzie zawierała na opakowaniu informacje o zawartości kwasów tłuszczowych trans, które są silnie miażdżycorodne - przestrzegła Kosałka. Nie powinno być ich więcej niż 0,5 mg na 100 g produktu.

  • no nie wiem
    smalec zawiera tylko 60% tłuszczów nasyconych więc do smażenia na pewno jest o wiele zdrowszy niż powszechnie używane w fast foodach oleje trans...
    ~heblu /2018-06-29 10:10
  • Margaryna margarynie nie równa
    Margaryna margarynie nie równa..jedne będą bogate w kwasy trans i będą zawierać kiepskiej jakości składniki..inne będą kontrolowane pod kątem trans, ale takich jest bardzo mało..trzeba po prostu czytać etykiety. Jeśli ktoś kto ma cholesterol 400 i zje 4 łyżeczki takiej akurat margaryny , to dramy nie będzie, ba.. nawet poprawa..Ograniczmy więc raczej produkty instant, twarde margaryny do ciasta, francuskie rogale, wafelki i chipsy, bo tam jest najwięcej kwasów utwardzonych!!!!
    ~alabarr137 /2015-07-16 10:05
  • Słuchajcie...dokładnie
    Majgot...ludzie , w nagranej wypowiedzi nie ma jednego zdania, że margaryna jest lepsza a masło gorsze, tylko że margaryna ma mniej kalorii i polecana jest osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi. I tylko ta, co ma info o transach, co zdarza się niezwykle rzadko u nas..więc słuchajcie uważniej, zanim rzucicie "mięsem"
    ~hamlet /2015-07-16 08:32
  • Zgadzam sie z "a jednak maslo!!!!"
    Nie tylko maslo zdrowsze ale i smaczniejsze. Niektorzy dietetycy maja wyprane mozgi. Sklad margaryny wyglada jak tablica mendeleeva, a smak ochydny
    Marco Polo /2015-07-16 05:17
  • a jednak masło !!!
    Masło nie zawiera utwardzonych tłuszczy. Do kanapek najzdrowsze jest jednak masło !!! A do smażenia masło klarowane , ewentualnie smalec ! Pani dietetyk widać przypomniało się hasło 'tylko ryż i margaryna zrobią z ciebie Gagarina". Reklamowano margarynę , gdy wywożono masło za granicę.
    ~martaada99 /2015-07-13 17:46

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Po kilkudniowym odpoczynku od upalnej pogody temperatura znowu rośnie, a do Pols...

Wojciech Raczyński

alt

Polska znajduje się pod wpływem klina wysokiego ciśnienia związanego z wyżem Wal...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Przed nami kolejna fala gwałtownej pogody - rządy przejmuje bowiem pogodowa "Cos...