Pogoda
Dodaj lokalizację
Aktualna temp.: 19°C 23°C 12°C Przejściowe zachmurzenie
zwiń
Informacje
  • Slow food, czyli sztuka smakowania

    10-07-2015 08:41 Gościem "Studia Active" był Tomasz Jakubiak

    Slow-food to sztuka celebrowania i smakowania lokalnych produktów

    Fot. Shutterstock / Film: TVN Meteo Active

    Kucharz, smakosz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak w "Studiu Active" przybliżał ideę slow food i wyjaśniał, co kryje się za tym określeniem.

    TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

    SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

    Slow Food to organizacja, założona w 1986 przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego we Włoszech. Była wyrazem sprzeciwu przeciwko rosnącej popularności barów typu fast food. Tak zwaną czarę goryczy przelała decyzja o otworzeniu przez sieć McDonald's lokalu w zabytkowej części Rzymu, w pobliżu Hiszpańskich Schodów.

    Zaraźliwa idea

    Slow Food ma swoje oddziały w 50 krajach i obecnie zrzesza ponad 80 tys. członków. Siedzibą organizacji jest miejscowość Bra w Piemoncie we Włoszech, gdzie pracuje około 100 osób. Lokalnymi oddziałami Slow Food na całym świecie kieruje dodatkowo 800 wolontariuszy. Jednym z wyznawców idei slow food jest dziennikarz kulinarny, kucharz i od niedawna

    restaurator Tomasz Jakubiak.

    Lokalnie i tradycyjnie

    Ideą ruchu slow food jest m.in. ochrona tradycyjnych sposobów produkcji żywności. Członkowie i wolontariusze skupiają się też na promowaniu celebrowania i delektowania się posiłkami, zamiast szybkiego napełniania brzucha w biegu.

    Restauracje odznaczone certyfikatem przynależności do organizacji Slow Food charakteryzują się wykorzystywaniem świeżej żywności pochodzącej ze źródeł lokalnych, wytworzonej z użyciem tradycyjnych metod. Jakubiak na kanapie "Studia Active" wspominał odwiedziny w jednej z tego typu restauracji w Norwegii.

    - Wszystko, co było w restauracji, było zebrane, wyprodukowane czy wyhodowane w odległości 70 km od niej - opowiadał. - Nie używali zupełnie pieprzu, bo nigdzie w okolicy nie rósł, a kawa była z cykorii i żołędzi - podawał przykłady.

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Przez Polskę przejdzie zimny front, za którym z północy dotrze do nas ochłodzeni...

Wojciech Raczyński

alt

Polska znajduje się pod wpływem klina wysokiego ciśnienia związanego z wyżem Wal...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Przed nami kolejna fala gwałtownej pogody - rządy przejmuje bowiem pogodowa "Cos...