Informacje
  • Skarby leśnej ściółki w Waszych obiektywach. Ruszyliście na grzybobranie

    05-08-2014 17:41 Zobacz zdjęcia nadesłane przez Reportera 24

    Grzyby zebrane przez jednego z Reporterów 24

    Fot. i film: Kontakt 24 / Casimirus

    W naszych lasach można znaleźć najróżniejsze grzyby, występujące nierzadko w grupach po kilkanaście sztuk na jednej kępce mchu. Dowodów dostarczają nam Reporterzy 24, przesyłając zdjęcia swoich "zdobyczy". Warto jednak pamiętać, że niektóre z grzybów są trujące. Jak prawidłowo je zbierać i których unikać?

    Co roku w ściółce polskich lasów na miłośników grzybów czeka około 20 mln kg grzybów, szacują leśnicy Lasów Państwowych. Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, choć są jednak pewne wyjątki.

    Skąd nie zbierać grzybów?

    Leśnicy zwracają uwagę, że nie wolno zbierać grzybów w tych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu, na uprawach do 4 m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny.

    Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

    Tysiące odmian przysmaku

    W Polsce występuje 4 tys. grzybów wielkoowocnikowych - z kapeluszem. Znawcy podkreślają, że aż tysiąc spośród 4 tys.,jakie znajdziemy w lesie, nadaje się do wykorzystania w kuchni bez obaw o zdrowie gości.

    Przeciętny Polak rozróżnia jednak mniej niż 10 gatunków grzybów jadalnych. Wśród nich te najpopularniejsze to często goszczące na naszych stołach podgrzybki, borowiki, koźlarze, kurki, maślaki czy rydze.

    Bezpieczne grzybobranie

    - Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzybni - radzą leśnicy.

    Zebrane okazy należy wkładać do do wiklinowych koszyków - nigdy do toreb foliowych.  - Przechowywane w ten sposób na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych właściwości - zauważają.

    Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów tylko na podstawie ich gorzkiego smaku - gatunki śmiertelnie trujące maja przeważnie przyjemny słodkawy smak.

    Warto pamiętać o tym, że najwięcej grzybów trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Leśnicy przestrzegają, by nie zbierać grzybów zbyt młodych ponieważ nie wszystkie cechy identyfikacyjne mogą być u nich wykształcone.

    Zobacz, co trafiło do koszyka Reportera 24


Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Zaraz po ciepłym weekendzie czeka nas szokująca zmiana temperatury....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu Nicole znad Rumunii. Napływa do nas ciepłe powietrz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Nastała astronomiczna wiosna. Jednak patrząc na piątkową pogodę, zimowa aura nie...