• Ambrozja (Ambrosia)

    30-04-2012 23:40
    Ambrozja (Ambrosia)

    Ambrozja bylicolistna

    Rośliny o wdzięcznej nazwie „ambrozja” należą do rodziny astrowatych. Ten rodzaj pochodzi z Ameryki Północnej i liczy sobie niemal 40 gatunków, ale za alergie odpowiedzialne są głównie pyłki ambrozji bylicolistnej i ambrozji trójdzielnej.

    Kiedyś pyłki ambrozji stanowiły problem głównie w Ameryce Północnej, ale pod koniec lat 60. roślina zawitała do Europy – najpierw do Francji, północnych Włoch, w Austrii, Węgrzech, a także na Bałkanach. Od kilku lat obecna jest też w Polsce. Wraz ze zmianami klimatycznymi oraz powiększaniem się obszarów dogodnych dla kolonizacji przez ambrozję, jej zasięg się będzie prawdopodobnie nadal zmieniać.

    Pyłek tego chwastu jest bardzo obfity i wyjątkowo lotny – odnotowywano nawet przypadki uczuleń w miejscach oddalonych o setki kilometrów od miejsca jego kwitnienia.

    Okres pylenia: w Polsce przypada na drugą połowę sierpnia, wrzesień i początek października.

    Szczyt pylenia to przełom sierpnia i września.

    Objawy:

    Pyłek ambrozji jest uczula mocno; objawy są dość typowe, ale nasilone. Katar jest obfity, pojawiają się też bóle głowy i zatok. Skóra może być piekąca i swędząca, podobnie – gardło. Zdarza się też zapalenie zatok i kaszel.

    Dodatkowym aspektem są pojawiające się często reakcje krzyżowe. To oznacza, że reakcje alergiczne (swędzenie, pieczenie, obrzęk w ustach) mogą pojawić się po zjedzeniu banana, arbuza czy ziaren słonecznika. Te objawy zazwyczaj ustępują po zakończeniu pylenia.