Konina w sklepowych hamburgerach w Tesco

Konina w irlandzkich hamburgerach Reuters TV

Końskie mięso znaleziono w burgerach sprzedawanych w sklepach w Wielkiej Brytanii i Irlandii. W części produktów wykryto też wieprzowinę. Według irlandzkiej organizacji bezpieczeństwa żywności, mięso nie powoduje zagrożenia dla zdrowia.

Burgery sprzedawane były w sieci Tesco w Wielkiej Brytanii i Irlandii. W Irlandii trafiły też do sprzedaży w sieci Dunnes Stores, Lidl i Aldi. Według władz, mięso pochodziło z dwóch zakładów na terenie Irlandii. Wśród 27 przebadanych partii produktów w 10 znaleziono koninę, a w 13 DNA pochodzące od świń. W jednej z próbek wykryto 29 procent koniny.

Trefne burgery wycofane - Obecność wieprzowiny można wytłumaczyć o tyle, że mięso różnych zwierząt przetrwarza się w tym samym zakładzie - mówi profesor Allan Reilly z FSAI - irlandzkiej organizacji ds. bezpieczeństwa żywności. - Ale nie ma wyjaśnienia dla obecności koniny, bo zidentyfikowane zakłady nie prowadzą jej przetwórstwa. W Irlandii nie ma zwyczaju jedzenia koniny - dodaje. Irlandzki minister rolnictwa Simon Coveney powiedział, że zaniepokoiły go wyniki badań FSAI. Zapewnił jednak, że burgery nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia. Tesco zapowiedziało, że wszystkie produkty z pechowych serii zostały wycofane ze sprzedaży.

Autor: jk//kdj/k / Źródło: bbc.co.uk

Źródło zdjęcia głównego: Reuters TV