Świat

Klonowane mięso trafiło na brytyjskie stoły

Świat

sxc.huW UE klonuje się coraz więcej zwierząt

Brytyjska Agencja ds. Żywności (FSA) poinformowała, że znalazła dowody, iż mięso pochodzące ze sklonowanej krowy rok temu trafiło na rynek i mogło znaleźć się na stołach Brytyjczyków. Prawdopodobnie zostało użyte do produkcji hamburgerów w Szkocji.

Przez dwa ostatnie dni agencja i przemysł rolniczy usilnie zaprzeczały wszelkim podejrzeniom, jakoby mięso lub mleko z klonowanego zwierzęcia kiedykolwiek znalazło się w handlu.

Dyskusja na temat klonowanej żywności rozpoczęła się, kiedy anonimowy brytyjski farmer - w wywiadzie dla amerykańskiej gazety - przyznał, że nielegalnie sprzedawał mleko pochodzące od cieląt sklonowanej krowy.

Rzecznik FSA poinformował wówczas, że agencja zablokowała w ubiegłym roku wejście na rynek mięsa dwóch byków narodzonych ze sklonowanych embrionów. Zapewniał też, że na brytyjski rynek nigdy nie trafiło ani mleko, ani mięso pochodzące ze sklonowanego bydła.

W środę FSA potwierdziła jednak, że mięso z drugiego zabitego byka jednak trafiło na rynek i mogło być spożywane przez ludzi.

Klonowane mięso - nielegalne

Zgodnie z przepisami FSA - instytucji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo brytyjskiej żywności - produkty pochodzące ze sklonowanych zwierząt lub ich potomstwa są nielegalne.

Wprawdzie w opinii większości naukowców nie ma dowodów na to, że żywność pochodząca od klonów jest groźna dla ludzkiego zdrowia, to jednak obawy społeczne są silniejsze i produkty z klonowanych zwierząt nie są dopuszczane na rynek.

Zwolennicy klonowania przekonują, że zastosowanie tej metody w masowej skali i "powielanie" najlepszych sztuk zwierząt może być sposobem na produkcję wysokiej jakości mięsa, czy też uzyskanie szczególnie wydajnych krów mlecznych.

Źródło: telegraph.co.uk, bbc.co.uk

Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu