Chiny znów biją Zachód. Teraz w winach

 
W czym jeszcze Chiny dogonią zachód?sxc.hu

Chińskie wina pobiły francuskie pod względem zalet smakowych w tzw. ślepej degustacji. Dziesięciu jurorów z Chin i Francji zgodnie doszło do wniosku, że wina z okolic Bordeaux ustępują tym z północnych Chin.

Degustacją objęto wyłącznie wina czerwone, głównie w stylu Bordeaux z przewagą Cabernet Sauvignon. Nie były to jednak uchodzące za najlepsze wina produkowane na miejscu, butelkowane i przechodzące proces dojrzewania w zamkowych piwnicach regionu Bordeaux. Chińskie wina reprezentowało pięć rodzajów win uznawanych za najlepsze chińskiej produkcji. Ceny wszystkich mieściły się w przedziale 200-350 juanów (30-55 dolarów).

Francja w odwrocie

Zwycięzcą degustacji przeprowadzonej w pekińskiej winiarni przez pięciu chińskich i pięciu francuskich jurorów okazało się wino Chairman's Reserve rocznik 2009 z Grace Vineyards z prowincji Ningxia w północnych Chinach, uznanych już wcześniej za najlepsze chińskie winnice.

Drugie miejsce uzyskało wino The Summit z 2009 roku z Silver Heights, a na trzecim uplasowało się wino Jiabeilan. Czwarte miejsce przypadło Deep Blue 2009 z Grace Vineyards. Dopiero piąte miejsce uzyskało wino Saga Medoc rocznik 2009 z serii Barons de Rothschild Collection, produkowanej przez Rothschild Lafite. Uzyskało ono najwyższą punktację za walory smakowe wśród win francuskich.

Już dużo wcześniej - w 1976 roku - przeprowadzono degustację w Paryżu, w której w zestawieniu z winami z Bordeaux zaskoczeniem okazały się wina kalifornijskie z doliny Napa.

Winny smok

W Chinach upodobanie do wina rośnie i marki z górnej półki, jak Chateau Lafite i Petrus czy burgundzkie Romanee-Conti, zaliczają się do ulubionych przez chińskich kolekcjonerów.

Z drugiej strony francuscy producenci win i szampanów, jak Chateau Lafite, Pernod Ricard i Moet-Chandon, są zainteresowani zakładaniem winnic w Chinach i rozwojem tych marek na tamtejszym rynku, który - jak się oczekuje - stanie się niedługo największym konsumentem win.

Większość win produkowanych w Chinach to wina tanie, masowe, lecz te z prowincji Ningxia, Gansu i Szantung to już wina zaliczane do odznaczających się dużymi walorami. Na uwagę zasługuje zwłaszcza prowincja Ningxia. Wyprodukowane tam wino Jiabeilan niedawno uzyskało nagrodę brytyjskiego czasopisma "Decanter" poświęconego winu.

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu