Sąsiedzki mur i śmieci pod oknami. Tak ulica Rewolucji dogaduje się z ulicą Zacisze

Łódź

TVN24 ŁódźKonflikt sąsiedzki z murem w tle

Pod oknami mieszkańców kamienicy przy ulicy Zacisze w Łodzi stoją kontenery pełne śmieci. Dawniej stały na podwórku, ale teraz tam nie można się dostać. Jedyna droga dojazdu została odcięta przez mieszkańców sąsiedniego budynku, którzy na drodze wybudowali mur. Poszło o to, że jedni nie dokładali się do remontu drugich.

To spór o miedzę w miejskim wydaniu. Po jednej stronie konfliktu są mieszkańcy kamienicy przy ul. Zacisze, z drugiej - mieszkańcy kamienicy przy ul. Rewolucji.

Dojazd do podwórka tych pierwszych był możliwy po przejechaniu przez podwórko tych drugich. Tędy kursowały m.in. śmieciarki, które zabierały kontenery pełne śmieci mieszkańców budynku przy ul. Zacisze.

Mur niezgody

Wszystko zmieniło się kilka dni temu, kiedy w miejscu dawnej bramy zaczął wyrastać mur. Za jego budową opowiedzieli się niemal wszyscy mieszkańcy, którzy udostępniali sąsiadom swoje podwórko.

Jak mówią przed kamerą TVN24 mieszkańcy, poszło o pieniądze.

- Korzystali z naszego terenu, ale nie chcieli się dokładać do remontu. Powiedzieliśmy "dość" - opowiada jeden z lokatorów.

Mieszkańcy kamienicy przy Rewolucji podkreślają, że ostrzegali sąsiadów, że odgrodzą się od nich.

- Sąsiedzi mają prezesa spółdzielni mieszkaniowej, który ani myślał z nami rozmawiać - wzrusza ramionami inny rozmówca, który też chciał muru.

Śmieci na ulicy

Mur nie utrudnił w żaden sposób dostępu kamienicy przy ul. Zacisze do swoich mieszkań. Nie ma problemów też z parkowaniem, bo mieszkańcy i tak trzymali swoje samochody na ulicy.

Na ich podwórko przyjeżdżały tylko śmieciarki.

- Jak sąsiedzi zaczęli się odgradzać, musieliśmy wystawić kontenery na ulice - opowiada pani Ewa.

Skutek jest taki, że śmieci zalegają pod oknami mieszkańców.

- Boimy się, że straż miejska zacznie nas karać za zajmowanie chodnika. Niedługo posypią się mandaty... tak nas urządzili sąsiedzi - załamuje ręce pan Bogdan.

Kontenery ze śmieciami pojawiły się na ulicy - tuż pod oknamiTVN24 Łódź

Moc zazdrości?

Podwórko, do którego dojazd odciął nowy mur zostało niedawno wyremontowane. Za stworzenie ładnego i nowoczesnego terenu za budynkiem zapłaciła w większości gmina.

Sąsiedzi też chcieli odnowić zaplecze swojego budynku, ale wtedy - jak mówią przed kamerą autorzy pomysłu powstania muru - usłyszeli, że nikt dokładać się nie zamierza.

Jeśli chcielibyście nas zainteresować tematem związanym z Waszym regionem - czekamy na Wasze sygnały/materiały. Piszcie na Kontakt24@tvn.pl.

Autor: bż / Źródło: TVN24 Łódź

Źródło zdjęcia głównego: TVN24 Łódź