Profesor Cichosz, teorie spiskowe i promocja kontrowersyjnego mleka, o którym mówimy od miesięcy

Profesor Cichosz zachwala mleko sprzedawane poza kontrolą instytucji państwowych
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy o tym, dlaczego stara się wycofać mleko Smilk ze sprzedaży
Źródło: tvn24.pl
We wzbudzającym kontrowersje wywiadzie Bogdana Rymanowskiego z prof. Grażyną Cichosz, specjalistką w zakresie technologii żywności, poruszony został wątek "prześladowania" polskiego przedsiębiorcy i naszego dziennikarskiego śledztwa dotyczącego sprzedawanego przez niego mleka dla dzieci Smilk. Produkt jest dostępny w sieci, choć sanepid od ośmiu lat stoi na stanowisku, że w ogóle nie powinien on być sprzedawany. Rozmówczyni Rymanowskiego firmuje Smilk swoim nazwiskiem.
Artykuł dostępny w subskrypcji
Kluczowe fakty:
  • W lutym tego roku na tvn24.pl opublikowaliśmy reportaż o tym, że od ośmiu lat w Polsce sprzedawane jest mleko dla dzieci Smilk. Ani sanepid, ani prokuratura nie były przez ten czas w stanie skutecznie zablokować dystrybucji tego produktu.
  • Problem Smilka nie polega na tym, że jest on szkodliwy – tego nie wiemy. Ale jest sprzedawany poza kontrolą i bez zgód odpowiednich instytucji.
  • Prokuratura już od 2021 roku sprawdza, czy dystrybutor nie dopuścił się oszustwa. Jak się dowiadujemy, na przełomie grudnia i stycznia mają zostać podjęte "ważne decyzje procesowe".
  • Twórca marki, przedsiębiorca z Nakła nad Notecią twierdzi, że jego problemy są efektem "spisku międzynarodowych koncernów, na usługach których są publiczne instytucje". Dokładnie z takim samym spiskowym przekazem wystąpiła u Rymanowskiego prof. Grażyna Cichosz, która przez przedsiębiorcę nazywana była "dobrym duchem mleka Smilk".
  • W rozmowie z nami prof. Cichosz mówiła między innymi o zaplanowanym i systemowym zmniejszaniu ilorazu inteligencji u Polaków (poprzez wpływanie na skład produktów spożywczych) oraz o planie depopulacji planety. Ponieważ jednak głoszone przez nią tezy nijak się miały do informacji przekazywanych przez uznane autorytety w swoich dziedzinach - nie przytaczaliśmy obszernie jej hipotez.

Wywiad profesor Grażyny Cichosz u Bogdana Rymanowskiego trwał blisko półtorej godziny. W momencie publikacji tego tekstu ma ponad 2,7 miliona odtworzeń. W tym czasie technolog żywności wypowiedziała wiele tez, które o 180 stopni różnią się od informacji przekazywanych przez ekspertów w swoich dziedzinach. Rozmówczyni znanego dziennikarza mówiła między innymi o "największym przekręcie dietetycznym XXI wieku", jakim ma być genetycznie modyfikowana soja, której spożycie może prowadzić do problemów natury psychicznej.

Czytaj także: