Audio: Tak jest

Andrzej Gantner, dr Konrad Maj

Dlaczego w Polsce jest problem z cukrem? - Cukier w Polsce jest i to w nadmiarze. Teraz mamy niedobór cukru wirtualny. Cukrownie też twierdzą, że mają go bardzo dużo. Jest problem z logistyką, też z transportem, i oczywiście z sezonem na cukier. Polacy robią przetwory – powiedział w drugiej części "Tak jest" Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności. Jak dodał, do sklepów ruszyli nie tylko zwykli Polacy, ale i właściciele cukierni. Są też spekulanci, którzy sprzedają cukier w internecie. Radził, by przestać kupować cukier i obserwować, co się wydarzy za dwa tygodnie. Doktor Konrad Maj, psycholog społeczny i wykładowca SWPS, zwraca uwagę na aspekt psychologiczny. - To, co jest deficytowe, jest bardziej atrakcyjne psychologicznie. Padło na cukier – dodał.