W maju 2025 roku ceny czekolady w Unii Europejskiej wzrosły średnio o 21,1 procent rok do roku - podał urząd statystyczny Eurostat. Wskazał też, że największy skok w UE odnotowano w Polsce.
Według Eurostatu w maju 2025 roku największy wzrost cen czekolady dotyczył Polski, gdzie ceny wzrosły aż o 39,1 proc. w porównaniu z majem 2024 r.
Wzrost cen czekolady w UE
Na kolejnych miejscach znalazły się Estonia (37,9 proc.) i Litwa (36,5 proc.). Wysokie podwyżki odnotowano także na Łotwie (33,2 proc.), w Szwecji (28,0 proc.) oraz Finlandii (26,0 proc.).
Na drugim końcu tabeli znalazły się kraje, gdzie czekolada zdrożała najmniej. W Luksemburgu ceny wzrosły o 5,2 proc., na Cyprze o 9,0 proc., a we Włoszech o 12,0 proc. Na kolejnych miejscach znalazły się Malta (12,2 proc.), Austria (13,4 proc.) oraz Belgia (13,9 proc.).
Ceny słodyczy w górę
W opublikowanym w ubiegłym tygodniu raporcie UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito podano, że o 16,1 proc. w ujęciu rocznym podrożały w czerwcu słodycze i desery. Była to grupa artykułów, która zdrożała najbardziej.
Jak wyjaśnili eksperci, podwyżka cen słodyczy i deserów wynikała z wcześniejszych wzrostów kosztów cukru, kakao, energii. Przy tym głównym czynnikiem wpływającym na podwyżki jest drożejąca czekolada.
Wahania cen kakao
Ubiegłoroczne rekordowo wysokie ceny kakao przełożyły się na niższy popyt na czekoladę w tym roku, co sprawiło, że inwestorzy niechętnie kupowali kontrakty terminowe i spadł popyt - podał "Wall Street Journal".
Dodał, że koszt tony kakao - produktu z prażonych ziaren kakaowca po zmieleniu i przetworzeniu - gwałtownie spadł w pierwszej połowie 2025 roku. Zdaniem handlowców nawet przy obecnych poziomach cen - które pozostają ponad dwukrotnie wyższe niż dwa lata temu - kakao jest zbyt drogie, a ceny zbyt niestabilne, ay robić jakiekolwiek długoterminowe plany.
Kontrakty terminowe na kakao na giełdzie Intercontinental Exchange są notowane na poziomie około 7350 dol. za tonę, co oznacza spadek o ponad 40 proc. w porównaniu z rekordowym poziomem 12 565 dol. za tonę w grudniu - podał "WSJ". powołując się na dane FactSet.
Zmiany widać także w Europie. Jak podała European Food Agency, po rekordowej inflacji w ciągu ostatnich czterech lat, konsumpcja kakao wykazuje wyraźne oznaki spowolnienia. Przetwórstwo ziaren kakaowych (mielenie) gwałtownie spada. Europejskie Stowarzyszenie Kakao (European Cocoa Association) poinformowało, że w drugim kwartale 2025 r. spadło o 7,2 proc. rok do roku do 331 762 ton, co jest najniższym kwartalnym wynikiem od 2019/20 r.
Źródło: tvn24.pl, PAP, "Wall Street Journal"
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock