Uważaj na wędzoną makrelę. Kupiona w niektórych sklepach może być skażona salmonellą

Z kraju


Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące makreli wędzonej sprzedawanej w sklepach sieci Carrefour, Żabka i Czerwona Torebka. W produkcie wykryto obecność bakterii salmonelli.

Chodzi o jedną partię "makreli wędzonej NG TUSZA C" o numerze 404889A, której termin przydatności do spożycia został wyznaczony na 28 kwietnia br. Jak ostrzega Państwowa Inspekcja Sanitarna, "produkt nie powinien być spożywany przez konsumentów".

Co zrobić?

Wszystkie szczepy bakterii z rodzaju Salmonella mogą być potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka. W Polsce od wielu lat są one uznawane za najczęstszą przyczynę bakteryjnych zatruć pokarmowych. - Ich obecność w żywności, oprócz ewentualnego spowodowania zachorowania może prowadzić do rozprzestrzeniania i zasiedlania tymi bakteriami różnych środowisk związanych z żywnością, w tym kuchni domowych, placówek zbiorowego żywienia i skutkować dalszymi zachorowaniami - ostrzega Inspekcja. Makrela była sprzedawana przez sklepy sieci Carrefour Polska, Żabka Polska oraz Czerwona Torebka. Producent makreli, firma KORAL S.A., poinformował odbiorców produktu o zagrożeniu i konieczności wycofania go ze sprzedaży. Proces wycofywania wskazanej partii z obrotu jest monitorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Osoby, które kupiły makrelę ze wskazanej partii, powinny ją zwrócić do sklepu lub zniszczyć.

Autor: mb / Źródło: PAP