Polska słodyczami stoi. Za granicę trafia ponad 30 proc. produkcji

Z kraju

sxc.huPolska jest potentatem w produkcji słodyczy

Polska powoli staje się potentatem w produkcji słodyczy, głównie dla Europy – czytamy w „Pulsie Biznesu”. Eksportujemy jedną trzecią wartej ponad 19 mld zł produkcji, niekoniecznie pod marką producenta.

I tak np. światowy producent słodyczy Mondelez International ma przenieść z Irlandii do zakładu w Cieszynie, gdzie wytwarza już wafelki Prince Polo, produkcję wafli Time Out. Ma to nastąpić pod koniec tego roku. Ponadto koncern ma w swoim zakładzie w Skarbimierzu konsolidować produkcję gumy do żucia, wycofując ją z zakładu w Irlandii.

Inny światowy koncern, Ferrero, nakładem 150-200 mln zł rozbudowuje swoją mazowiecką fabrykę - czytamy w gazecie.

Autor: tol / Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu