Polska fabryka Nestle rozpoczęła produkcję koszernych lodów

Z kraju

NestleŁączna produkcja lodów koszernych zaplanowana na ten rok to 1,25 mln sztuk

Fabryka Nestle w Namysłowie rozpoczęła produkcję lodów koszernych - poinformowała firma. Pierwszą partię osobiście nadzorował naczelny rabin Polski, Michael Schudrich.

Na początek Nestle wyprodukuje jeden koszerny produkt - waniliowo-kokosowy rożek Kit Kat. Lody będzie można na razie kupić tylko w Izraelu.

Specjalne certyfikaty

Produkcja koszerna wymaga specjalnych certyfikatów wydawanych przez organizacje żydowskie, których rabini dokonują inspekcji produktu oraz zakładu produkującego. Na taką inspekcję do fabryki Nestle w Namysłowie przyjechał naczelny rabin Polski Michael Schudrich.

- Zasady koszerności opierają się na Torze, w praktyce oznacza to sprawdzenie składników używanych do produkcji, a maszyneria musi przejść specjalne czyszczenie. Takie czyszczenie pozwala oddzielić produkcję koszerną od składników używanych poprzednio. Bez takich przygotowań Żydzi, którzy przestrzegają koszerności, nie będą mogli jeść wyprodukowanych lodów - powiedział Schudrich.

Zalecenia rabina

Jak powiedział Tomasz Lazarowicz, dyrektor fabryki Nestle w Namysłowie, w trakcie procesu produkcji surowce, opakowania bezpośrednie, półprodukty, a nawet palety drewniane dla lodów koszernych muszą być należycie odseparowane od materiałów niekoszernych.

- Od momentu pojawienia się idei produkcji lodów na rynek izraelski jesteśmy w ścisłym kontakcie z Michaelem Schudrichem. Uzgodniliśmy z nim wymogi, które muszą spełniać surowce i opakowania. Rabin zatwierdził certyfikaty naszych dostawców, a niektóre surowce były produkowane specjalnie pod jego nadzorem i tylko te partie mogą być wykorzystane do produkcji. Na podstawie zaleceń rabina powstał plan przygotowań do produkcji, który obejmował wszystkie kroki, począwszy od zamówień materiałów, poprzez przygotowanie linii produkcyjnej i półproduktu skończywszy na produkcji wyrobu gotowego i wysyłce - powiedział Lazarowicz.

Nie tylko lody

Łączna produkcja lodów koszernych zaplanowana na ten rok to 1,25 mln sztuk. Wolumen jest rozłożony na dwie produkcje – pierwsza w ostatnim tygodniu kwietnia i kolejna w pod koniec czerwca. Certyfikat koszerności będzie nadany przez rabina dla każdej produkcji po jej zakończeniu.

Lody to nie pierwsze koszerne produkty opuszczające fabryki Nestle w Polsce. Rzeszowski oddział firmy produkuje dania warzywne i warzywno-owocowe niezawierające mięsa i spełniające wymagania koszerności na potrzeby m.in. rynku izraelskiego.

Autor: tol / Źródło: tvn24bis.pl

Źródło zdjęcia głównego: Nestle