Przegląd prasy. Polacy coraz częściej jadają w restauracjach

Z kraju

Tylko 36 proc. Polaków nie korzysta z żadnych form usług gastronomicznych

Rynek gastronomiczny urośnie w tym roku o 5 proc., sięgając 28 mld zł. Klienci preferują pizzerie i fast foody, ale rośnie również moda na śniadania poza domem czy korzystanie z food-trucków - donosi "Rzeczpospolita".

Trudno o lepszy miernik wzrostu poziomu życia niż wydatki na posiłki poza domem - zauważa "Rz".

Większy dochód

Z raportu "Polska na talerzu", przygotowywanego od lat przez sieć hurtowni Makro, który opisuje gazeta, wynika, że już tylko 36 proc. Polaków nie korzysta z żadnych form usług gastronomicznych, a w ciągu roku ich liczba stopniała o 3 pkt proc. - Wynika to między innymi z poprawy średniego dochodu na gospodarstwo domowe, w efekcie np. programu 500 plus oraz z wejścia na rynek młodszego pokolenia, dla którego korzystanie z usług gastronomicznych staje się sposobem na spędzanie czasu - mówi Przemysław Franczak, menedżer w Makro Cash&Carry Polska.

Polska goni zachód. Jakie są średnie miesięczne zarobki w Europie? Zobacz materiał wideo:

Polska goni zachód. Średnie miesięczne zarobki w EuropieTVN24 BiS

Autor: msz/ms / Źródło: PAP