Salmonella w partii masła. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega

TVN24 Biznes | Z kraju

Autor:
kris
Źródło:
TVN24 Biznes
GISOstrzeżenie dotyczące partii masła

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii masła Ekstra marki Lumiko. Powodem jest wykrycie pałeczek salmonelli. Spożycie produktu może wywołać zatrucie pokarmowe.

GIS podał, że w wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność salmonelli w jednej z pięciu badanych próbek masła. Decyzja dotyczy produktu: Masło Extra Lumiko, 200 g. Najlepiej spożyć przed: 17.11.2020. Numer partii: 051 13:06.

"Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy w komunikacie GIS.

Masło Ekstra Lumiko, 200 gGIS

Inspektorat podał, że trwa postępowanie mające na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia, a producent został poinformowany o konieczności wycofania produktu.

"Ustalono listy dystrybucyjne i przesłano informację o niebezpiecznej żywności do właściwych miejscowo Państwowych Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych w Sosnowcu oraz Rawie Mazowieckiej. Ponadto polecono wykonanie badań w kierunku Salmonella spp. wszystkich partii produkcyjnych dla produktu Masło 82% (w tym wszystkie produkty o zawartości min. 82% tłuszczu mlecznego o wszystkich nazwach handlowych) będących aktualnie pod nadzorem producenta" - napisano w komunikacie.

Wyjaśnienia producenta

W komunikacie GIS przekazał również oświadczenie producenta. Czytamy w nim, że Lumiko "prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach".

"Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej. Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu. Dodatkowo, kontroli poddawany jest monitoring środowiskowy w kierunku Salmonelli, który również nigdy nie wykazał obecności tych pałeczek. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje" - czytamy.

Producent dodał, że jego "produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne sieci handlowe", które "kupują produkty i nigdy pałeczek Salmonelli nie stwierdzono".

"Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy" - podkreślono.

OGLĄDAJ TVN24 W INTERNECIE >>>

Autor:kris

Źródło: TVN24 Biznes

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock