Gotujemy spaghetti all'Amatriciana, czyli jak pomagać ze smakiem

Z kraju

TVN24 BiSGotujemy Spaghetti all'Amatriciana

Klienci na całym świecie zamawiają w restauracjach spaghetti all'Amatriciana, wspierając w ten sposób poszkodowanych w wyniku trzęsienia ziemi, które w sierpniu nawiedziło środkowe Włochy. To efekt apelu znanego włoskiego blogera kulinarnego Paolo Company, który wezwał restauratorów we Włoszech, aby 2 euro z każdego sprzedanego talerza spaghetti all'Amatriciana przeznaczyli na rzecz pomocy ofiarom kataklizmu. Na apel odpowiedziało ponad tysiąc restauracji z całego świata, także te z Polski. To właśnie w Amatrice, miasteczku najbardziej poszkodowanym przez trzęsienie ziemi, powstał przepis na słynny sos do makaronu, na bazie podsmażonego, drobno pokrojonego mięsa, pomidorów i sera pecorino. Jak go przyrządzić pokazywali dziennikarz TVN24 BiS Jacek Pałasiński oraz słynny szef kuchni Marco Ghia.

Autor: tol / Źródło: TVN24 BiS

Źródło zdjęcia głównego: TVN24 BiS