Salmonella w mleku w proszku. Spożycie grozi zatruciem

Z kraju

Superbakterie coraz mocniejsze. Są odporne także na alkohol tvn24bis
wideo 2/3

Wykryto bakterię Salmonella Anatum w mleku w proszku. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

"Badanie produktu pn.: "Mleko w proszku pełne zawartość tłuszczu 26%", 400 g, w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Anatum we wszystkich 5 badanych próbkach produktu" - napisano w komunikacie.

Produkt jest wycofywany

Szczegóły produktu:

Producent: Spółdzielnia Mleczarska Września, ul. Czerniejewska 1, 62-300 Września, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30301601

Data minimalnej trwałości: 10.05.2019

Numer partii: 344

GIS poinformował już Głównego Lekarza Weterynarii, a ten zlecił Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii we Wrześni, by przeprowadził kontrolę w zakładzie, gdzie produkowane było mleko w proszku.

Spółdzielnia Mleczarska Września zaczęła wycofywać z rynku zakwestionowaną partię mleka w proszku.

GIS informuje, że produkt "może zostać zwrócony do podmiotów i sklepów w których został nabyty".

Autor: kris / Źródło: tvn24bis.pl

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock