Oszuści wyłudzają hasła na Facebooku. Nie klikajcie w ten link

Tech

Hakerzy są coraz sprytniejsi. Jak się zabezpieczać przed cyberatakami?TVN24 BiS
wideo 2/3

Ktoś wrzucił tu twoje zdjęcia, musisz szybko to zobaczyć - wiadomości o takiej treści wraz z linkiem rozsyłają za pośrednictwem Messengera oszuści, podszywający się pod naszych znajomych. Cyberprzestępcy wyłudzają w ten sposób hasła do Facebooka. Przed zagrożeniem ostrzega branżowy portal Zaufana Trzecia Strona.

Atak rozpoczyna się od jednego zainfekowanego użytkownika, który następnie, bez swojej wiedzy, rozsyła wszystkim swoim znajomym różne wiadomości za pośrednictwem Messengera.

Treść wiadomości brzmi: "ktoś wrzucił tu twoje zdjęcia, lepiej to szybko sprawdź" lub "chyba już wiesz, że jesteś na tej stronie? ktoś wrzucił tu twoje zdjęcia".

W wiadomości załączony jest link, który przekierowuje do fałszywego panelu logowania, udającego Facebooka. Dane uwierzytelniające, które tam wpiszemy, trafiają w ręce oszustów.

Tak wygląda fałszywa wiadomośćZaufana Trzecia Strona
Tak wygląda fałszywa wiadomośćZaufana Trzecia Strona
Tak wygląda fałszywa wiadomośćZaufana Trzecia Strona
Tak wygląda fałszywa wiadomośćZaufana Trzecia Strona

Co robić?

W przypadku kliknięcia w link należy jak najszybciej zmienić hasło do Facebooka, włączyć dwuskładnikowe uwierzytelnienie oraz przejrzeć zainstalowane aplikacje.

Zaufana Trzecia Strona informuje, że Facebook zareagował na zagrożenie i złośliwe wiadomości zniknęły na razie zarówno ze skrzynek nadawców, jak i odbiorców, ale przestrzega jednocześnie, że ataki mogą wkrótce powrócić.

Autor: tol/ms / Źródło: tvn24bis.pl

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock/Zaufana Trzecia Strona