"Czy to Ty?". Oszuści wysyłają wiadomość na Facebooku

Tech

Hakerzy mogą uderzyć prosto w serceTVN24 BiS
wideo 2/3

Użytkownicy portali społecznościowych powinni mieć się na baczności. Hakerzy podejrzane wiadomości wysyłają za pośrednictwem Facebooka. Kliknięcie w link może spowodować automatyczne naliczenie opłaty na telefonie.

Jak informuje portal Niebezpiecznik.pl użytkownik Facebooka dostaje wiadomość od jednego ze znajomych wraz z dołączonym linkiem. Wiadomość nie jest długa, np. cześć i nasze imię oraz link. Ewentualnie pada pytanie: "czy to Ty?".

Hakerzy wysyłają też informacje sugerujące, że na jedną z grup zostały wrzucone zdjęcia, które powinniśmy koniecznie zobaczyć.

Automatyczne pobranie opłaty

Po kliknięciu w link widzimy zdjęcie z przyciskiem "play", który ma sugerować, że w rzeczywistości jest to film - opisuje portal Niebezpiecznik.pl.

Po kliknięciu "play" można zostać przeniesionym do portalu, który pobiera opłaty za oglądanie materiałów wideo. Natomiast jeżeli ktoś korzysta z internetu za pośrednictwem telefonu kliknięcie "play" powoduje automatycznie pobranie opłaty jak za SMS premium. Obciążenie konta telefonicznego następuje bez jakichkolwiek zgód czy akceptacji przez użytkownika - opisuje Niebezpiecznik.pl. Ofiarą oszustów nie padną osoby, które w telefonie mają włączoną blokadę usług typu premium. W tym przypadku dostaną one jedynie wiadomość, jak mogą usługi te odblokować.

Specjaliści z branżowego portalu zalecają każdą taką sytuację zgłosić operatorowi. Przede wszystkim należy jednak ignorować wiadomości o podejrzanej treści i nie klikać w znajdujące się w nich linki.

Autor: ps/ms / Źródło: Niebezpiecznik.pl