Nowy atak na Facebooku. Nie klikaj w te linki, bo możesz stracić pieniądze

Tech

Darknet, czyli ciemna strona internetuTVN24 BiS
wideo 2/5

Polscy użytkownicy Facebooka po raz kolejny znaleźli się na celowniku oszustów. W złośliwych wiadomościach cyberprzestępcy przesyłają linki, których otwarcie może zakończyć się kradzieżą loginów, haseł, a nawet zapisaniem do płatnej usługi SMS.

Jak wskazuje branżowy portal Niebezpiecznik.pl, jeśli ofiara kliknie w link podany w wiadomości, to w zależności od wariantu, zostanie przekierowana pod jeden z dwóch adresów. Pierwszy z nich wykrada login i hasło do Facebooka, a drugi numer telefonu.

Złośliwe wiadomości są rozsyłane przez Facebooka i Messengera. Po kliknięciu w link zostajemy przekierowani na stronę, na której, aby odblokować ukryte zdjęcie, należy wpisać numer telefonu.

74f43f63-fae2-4b29-b4d1-c5b1c4ae8e5b.jpe

"Jeśli ofiara numer poda i przepisze PIN z otrzymanego SMS-a, to zapisze się na płatną usługę SMS Premium" - ostrzegają eksperci Niebezpiecznika.

Zhakowane konto

Niebezpiecznik uspokaja, że jeśli nie kliknęliśmy w link i nie podaliśmy hasła czy numeru telefonu, nic nam nie grozi.

Jeżeli jednak padliśmy ofiarami oszustów, należy odwiedzić zakładkę "hacked" na stronie Facebooka i postępować zgodnie z instrukcją. W zakładce "bezpieczeństwo", dostępnej w ustawieniach konta, możemy wylogować atakującego nasze konto.

Ponadto eksperci radzą, aby zmienić hasło do konta i włączyć dwuskładnikowe logowanie. Dzięki uruchomieniu drugiej opcji będziemy wchodzić na nasze konto nie tylko z użyciem hasła, ale i kodu, który otrzymamy na telefon.

Oszuści próbują wykraść numer telefonuNiebezpiecznik.pl

Autor: mb/ms / Źródło: tvn24bis.pl

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock