Blajer robi grilla i pyta o podatki

Najnowsze

Aktualizacja:
Szef robi grilla dla pracownikówTVN24 Biznes i Świat
wideo 2/5

Przedsiębiorca chce zrobić grilla dla pracowników. Kto zapłaci podatek? Właściciel firmy? A może pracownik? Te wątpliwości rozwiał Paweł Blajer wraz z ekspertami w programie "Biznes dla ludzi".

Firmowy grill oznacza co innego dla pracowników i właściciela przedsiębiorstwa. Pierwsi zastanawiają się, czy powinny pojawić się na imprezie, a drugi czy i jaki podatek będzie musiał zapłacić od zorganizowanej zabawy.

Kto zapłaci?

W programie "Biznes dla ludzi" Paweł Blajer wraz z ekspertem sprawdzał, czy i jaki podatek zapłaci firma oraz to, czy od przyjętej w formie kiełbasek korzyści z fiskusem będzie musiał rozliczać się także pracownik.

- Jeżeli robimy tylko i wyłącznie biesiadę, to byłbym tutaj bardzo ostrożny, ponieważ najprawdopodobniej fiskus zakwestionuje nam takie koszty w kosztach podatkowych. Natomiast jeżeli tę imprezę integracyjną urozmaicili pod kątem aktywności ruchowej pracowników, albo zorganizowali np. szkolenie biznesowe, to zmienia nam się postać rzeczy. Bo ten posiłek jest dodatkiem w całej imprezie integracyjnej. Wtedy całość tych kosztów zaliczyłbym do kosztów podatkowych - podkreślił Grzegorz Baran, z kancelarii KPP Baran & Pluta.

Program "Biznes dla Ludzi" Pawła Blajera do obejrzenia na antenie TVN24 Biznes i Świat od poniedziałku do piątku o godz. 20.00.

Autor: red. / Źródło: TVN24 Biznes i Świat